Turković nakon sastanka sa Abdollahianom: Zamislite da sam se pokrivena obratila

Vijesti 06. dec 202215:06 18 komentara
N1

Iran je prijateljska država sa kojom narodi i građani Bosne i Hercegovine gaje posebne odnose, rekla je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Islamske Republike Iran Hosseinom Amir-Abdollahianom koji boravi u posjeti Sarajevu, javlja Anadolija.

“Sa ministrom Amir-Abdollahianom razgovarala sam o svim pitanjima od zajedničkog interesa ne samo kada su u pitanju odnosi dviju država nego i kada je riječ o regionalnim i globalnim pitanjima”, kazala je Turković te dodala:

“Upoznala sam našeg gosta da Bosna i Hercegovina želi uspostavljanje prijateljskih i partnerskih odnosa sa zemljama kako u susjedstvu tako i šire. Zalažemo se za izgradnju međudržavnih odnosa baziranih na poštovanju međunarodnog prava i rezolucija Ujedinjenih naroda. Vjerujemo da se svi problemi mogu i moraju rješavati dijalogom. To je moguće ukoliko postoji politička volja i iskrenost.”

Podsjetila je da je Iran uvijek podržavao teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

“Iran je naš partner i prijatelj i jedna od država koja je uvijek nedvosmisleno podržavala teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine. Pružili su nam pomoć u vrijeme odbrane i izgradnje BiH, na čemu im ostajemo zahvalni”, istakla je Turković.

Turković je u obraćanju kazala i sljedeće.

“Ja moram da kažem da izuzetno cijenim i podržavam informisanost medija, pressa i novinara. Na kraju krajeva, oni su najveći edukatori u današnjici. Svi mi pratimo portale, televizije i pokušavamo da stvorimo sliku i dopremo do javnog mnijenja i objektivnost. Ono što jeste opasnost ovog trenutka i današnjice je stvaranje stereotipa i svi moramo da uložimo jako mnogo energije da izbjegnemo stereotipe koji nam prijete”.

“Malo se priča o pravima u Afganistanu, malo se priča o pravima u Palestini, malo se priča na kraju krajeva o ljudskim pravima kod nas. Mi kao što dobro znate imamo i dvije škole pod istim krovom, imamo i zabrane upotrebe vlastitog jezika ali imamo još nešto, imamo stereotipe koji su duboko ukorijenjeni iako živimo u srcu Evrope, iako smo evropski narod, gajimo multikulturalizam”.

Nakon toga, Turković je na glavu stavila maramu i kazala:

Zamislite da sam vam se ja ovako pokrivena obratila, kakva bi bila vaša percepcija, stereotip? Ljudska prava uključuju i pravo odjeće i neka svako oblači šta hoće i bude jednako tretiran“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare