Turković nakon sjednice VM: Pojačavaju pritisak i ucjene, kažnjavaju se građani

Vijesti 26. maj 202214:29 > 14:34 2 komentara
MIP
Bisera Turković (N1 BiH)

Usvajanje Dokumenta o okvirnom budžetu je dobra stvar, ali loše je što je ponovo odbijen prijedlog da se posebnom odlukom, u skladu sa zakonom, osigura finansiranje izbora. Budžet mora i treba biti usvojen u redovnoj demokratskoj proceduri, kazala je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda nije dao podršku da se izdvoje sredstva iz akumuliranog viška novca iz prethodnog perioda za pripremu i održavanje izbora u oktobru na što su prethodno pozvale i ambasadori Kvinte.

Ovom odlukom se trebalo izdvojiti 12,6 miliona KM, što je potrebno Centralnoj izbornoj komisiji BiH za organizaciju i sprovođenje izbora koji su zakazani za 2. oktobar 2022. godine.

“Ali, finansiranje izbora, u ovom trenutku, ne može čekati. Već su probijeni svi rokovi i ulazimo i sferu kršenja zakona ukoliko se ne omogući održavanje izbora,” kazala je Turković.

“Bojim se da se na ovaj način samo kupuje vrijeme, a zapravo se pojačavaju pritisak i ucjene, i kažnjava se cijela država i građani, a sve sa namjerom ostvarivanja političkog cilja.”

Bevanda ponovo blokirao finansiranje izbora

“Svima je jasno da se ugrožavaju osnovna demokratska prava građana i pitanje je do kada će građani ovu obstrukciju tolerirati?”, zaključila je Turković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare