“Turković naziva HDZ ekstremnom strankom, a SDA je s njima u najvećoj koaliciji”

Vijesti 26. aug 202214:15 5 komentara
F.Z./N1

Lider Naše stranke i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i njen član Damir Arnaut komentarisali su pismo koje je danas svjetskim zvaničnicima uputila Bisera Turković (SDA), ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine tražeći od njih da zaustave intervenciju visokog predstavnika Christiana Schmidta u Izborni zakon navodeći da sa nametanjem tih izmjena ide na ruku HDZ-u BiH nazivajući ovu stranku ekstremno desnom.

Poručili su da je ona reagovala danas, a da već godinama traje kampanja HDZ-a kojom su na kraju i došli do ovog stadija da se pregovara o izmjenama Izbornog zakona na osnovu njihovog prijedloga.

“Ovo što se danas nudi i o čemu se govori je rezultat 10-godišnje međunarodne kampanje HFDZ-a ne samo iz Mostara nego i iz Zagreba preko Evropskog parlamenta i drugih institucija. Nije ovo slučajno sada na stolu već je to nešto što traje godinama i sada visoko pozicionirana zvaničnica (Bisera Turković op.a.) naziva HDZ ekstremnom strankom, a u najvećoj su koaliciji nakon Dejtona i to je najfunkcionalnija koalicija SDA-HDZ i sada samo malo za izbore se nadmeću ko je ekstreman, a ko nije”, rekao je Forto.

Turković zatražila od svjetskih lidera da zaustave izbornu reformu u BiH

Arnaut je rekao da je danas Turković uputila to pismo navodeći da se jučer federalna vlada ponovo bavila kadrovskim rješenjima te da se ipak vidi da se “SDA i HDZ lako dogovore oko tih imenovanja”.

“Najgore od svega je da se pred izbornom kampanjom priča o tim navodnim etničkim problemima, a te dvije etničke stranke se jako dobro dogovore oko raspodjele firmi, novca i svega ostalog”, poručio je Arnaut.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare