Turković o novoj rezoluciji SAD-a o BiH: Ohrabruje nas novi stav o BiH

Vijesti 01. jun 202217:36 1 komentar
FENA

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, podržala je i pozdravila novi prijedlog rezolucije o Bosni i Hercegovini koja je upućena Senatu američkog Kongresa, a u kojoj se daje podrška reformskim naporima i stabilizaciji prilika u BiH.

“Novi tekst rezolucije povodom 30 godina obnovljene nezavisnosti BiH, uzeo je u obzir pogoršanje političke situacije u BiH te poziva, između ostalog, američkog predsjednika Joea Bidena da razvije cjelovitu strategiju za Bosnu i Hercegovinu te podrži nastavak vojne misije EUFOR-a u našoj državi. Zahvaljujem senatorici Jean Shaheen koja je predlagač rezolucije, zajedno sa još devet senatora, uključujući poštovane senatore Murpheya, Grassleya, Wickera…”, kazala je Turković.

Ističe da je vrlo važno da napori za rješavanje problema u Bosni i Hercegovini dobiju ovako snažnu podršku.

“Ohrabruje nas da postoji jasno i precizno razumijevanje situacije te da će američka administracija dobiti dodatni impuls za snažne napore koje već poduzimaju. U prijedlogu rezolucije, između ostalog, ohrabruju se i vlasti BiH da nastave tražiti članstvo u NATO i EU, te poziva Evropska unija da pojača napore, saradnju i pomoć da se ubrza proces pristupanja”, navela je.

Također, naglašava da se u rezoluciji daje podrška radu visokog predstavnika i osuđuje negiranje genocida.

“Upućuje se poziv SAD-a da zajedno sa EU i NATO razmotre dodatne korake koji bi podržali sigurnost i stabilnost BiH. Također, upućen je poziv SAD, da zajedno sa NATO i EU osiguraju rezervni plan ukoliko u UN bude ugrožena obnova mandata za EUFOR. Prijedlog rezolucije, također, osuđuje političare iz BiH i regije koji su uporni u korupciji i ličnom bogaćenju na račun prosperiteta građana, te osuđuje one koji blokiraju BiH u usvajanju neophodnih reformi koje bi osigurale članstvo u EU i NATO”, poručila je Turković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare