Turković: Očekujem od Vučića da se odmah ogradi od izjava Vulina

Vijesti 19. jul 202111:31 > 12:11 6 komentara
Bisera Turkovic
N1

Bisera Turković, ministrica vanjskih polova BiH, povodom izjava Aleksandra Vulina u kojoj je poručio kako je "zadatak ove generacije političara stvaranje srpskog sveta, odnosno da objedini Srbe gdje god budu živjeli", kazala je da očekuje od Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, odmah da se ogradi od izjava Vulina o „ujedinjenju srpskog sveta“.

“Ukoliko to ne učini, to će samo potvrditi da je njegova i zvanična politika Srbije, rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma koja ima za cilj pripojiti dijelove Bosne i Hercegovine Srbiji. Vulinova izjava kojom je decidno rekao da ujedinjenje Srba znači „jedinstvena država“, flagrantno je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, destabiliziranje cijele regije Zapadnog Balkana i zloslutna prijetnja građanima Bosne i Herecegovine koji su se prije 26. godina branili od agresije i genocida”, navela je Turković.

Ovakva retorika čini apsolutno besmislenom sve izjave i politike srbijanskog predsjednika Vučića u kojima tvrdi da Srbija želi mir i dobrosusjedske odnose sa Bosnom i Hercegovinom, smatra Turković.

“Naprotiv, Vulinove izjave su najbolji pokazatelj odakle dolazi destabilizacija regije i blokade i opstrukcije evropskog puta Bosne i Hercegovine, ali i ostalih država regije. Bosna i Hercegovina će sa Vulinovim izjavama upoznati zvanično sve države koje su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma i Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira”, zaključila je Turković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare