Turković: Odlukom VM uskraćuju se elementarna prava državljanima BiH

Vijesti 17. maj 202217:48 0 komentara
FENA

"Današnja odluka tiče se uskraćivanja elementarnih prava državljana Bosne i Hercegovine", poručuje ministrica vanjskih poslova i zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Bisera Turković nakon današnjeg propalog pokušaja da ovo tijelo osigura sredstva potrebna za održavanje predstojećih općih izbora.

Podsjetimo, na današnjoj telefonskoj sjednici Vijeća ministara BiH oborena je tačka dnevnog reda o izdvajanju novca za održavanje općih izbora, a koji su raspisani za drugi oktobar ove godine.

“Ono što se desilo je potpuno neprimjereno bilo kojem demokratskom sistemu u svijetu. Odluka se tiče uskraćivanja elementarnih demokratskih prava državljanima BiH da biraju i da budu birani. To je nešto što se ne smije tolerisati. Ministri koji sjede u Vijeću ministara BiH su zadužni da izvrše ono što je uslov demokratskog funkcionisanja države i vlasti, a danas je to omogućeno”, navela je Turković.

S obzirom da se radilo o telefonskoj, tačnije sjednici održanoj putem aplikacije viber, nije bilo rasprave, nego je sjednica svedena na glasanje za ili protiv.

Kako je pojasnila Turković, prilikom ovakvih sjednica, ne samo da ne postoje diskusije, nego nisu moguće ni dopune i dodatni zaključci.

Podsjeća i da budžet za ovu godinu još uvijek nije usvojen.

“Očigledno da je riječ o radnjama koje idu na štetu građana BiH. Stvara se nesigurnost, i ekonomska i finansijska, a najviše nesigurnost u ostvarenju prava”, rekla je Turković.

Dodala je kako za održavanje izbora postoje sredstva, te da novac uopšte nije u pitanju, već isključivo politička volja.

Podsjetimo, po izještaju Sekreterijata Vijeća ministara BiH jedini koji su glasali protiv ove tačke dnevnog reda su ministri HDZ-a, dok su svi ostali bili za.

Nižu se reakcije na ovakve poteze, pa je tako zastupnik Naše stranke Damir Arnaut pozvao OHR da nametne izdvajanje sredstava, kao i to da smjene lidera HDZ-a Dragana Čovića sa mjesta predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH.

Komentarima su se pridružile i Arnautove kolege iz klupa Predstavničkog doma Parlamenta BiH, pa je tako Dženan Džonlagić (DF) ustvrdio je kako HDZ po nalogu Rusije blokiraju izbore, a Nenad Nešić (DNS) je u programu N1 naveo  kako se radi isključivo o strahu od kraha na izborima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!