Turković: Ovo je godina usvajanja izmjena Izbornog zakona i malih promjena…

Vijesti 14. apr 202117:33 > 17:33 0 komentara
N1

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, nakon sastanka sa kolegom iz Hrvatske, Gordanom Grlićem Radmanom, kazala je kako misli da su pronašli kompromisnu formulu kako ići dalje i kako riješiti nerazriješena pitanja između dvije zemlje. Govorila je Turković o pandemiji, vakcinama, ali i izmjenama Izbornog zakona BiH.

“Ono što je bila jedna od tema razgovora jeste kako da riješimo pitanja koja su vezana za ovo vrijeme borbe protiv pandemije. Da vidimo na koji način možemo bolje sarađivati vezano za epideimiološke mjere, kako bi efekti tih mjera doprinijeli lakšem prelasku i vakcinaciji”, kazala je Turković.

Ona je kazala kako bi željela da se razmotri opcija olakšanog prelaska granice za građane BiH koji putuju u Hrvatsku.

“Pitanje covid pasoša je neprecizirano, da pomognemo kao dvije zemlje. Službe će napraviti detaljan plan da se ljeto može dočekati pripremljeno nego dosadašnja situacija”, kazala je Turković novinarima nakon sastanka.

“Razgovarali smo o pitanjima u Blinkenovom pismu, koja govore o malim izmjenama Ustava. Definitivno kako bi se mogle ugraditi odluke Suda u Strazburu, da dođemo u fazu rješavanjia problema Sejdić-Finci, i da kroz reformu Izbornog zakona osiguraju prava svih građana, čime bi se smanjili problemi koji postoje u BiH”, poručila je Turković.

“Ovo je godina usvajanja izmjena Izborng zakona i malih promjena da se riješi Sejdić-Finci slučaj. Važno nam je i da postoji punu međudržavno poštovanje i uvažavanje”, dodala je.

Ona je kazala da aktivnosti Republike Hrvatske idu u stvaranju uslova bržeg priljučivanja BiH EU, te da unutrašnja pitanja BiH ostaju unutrašnja pitanja BiH. Republika Hrvatska će, kako je kazala, doprinijeti tamo gdje može.

Najavila je i aktivniju saradnju u pogledu odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori, i da je to pitanje stavljeno na pravi kolosijek.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!