Turković: Produženje mandata EUFOR-a je od vitalnog značaja za stabilnost BiH

Vijesti 15. okt 202112:08 0 komentara
N1

"Važno je da mandat EUFOR-a u BiH bude produžen. To je od vitalnog značaja za sigurnost i stabilnost BiH i cijele regije", kazala je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković nakon sastanka s austrijskim kolegom Michaelom Linhartom.

Turković je istakla kako je “značajna uloga Austrije u vezi pitanja odbrane jer ima najveći broj vojnika i sastavu misije ALTEA”. Navela je i to kako je Austrija imala ključnu ulogu u isporuci vakcina za BiH.

“Narodi i građani BiH to nikada neće zaboraviti”, kazala je Turković.

Istakla je kako su razgovarali o situaciji u BiH, ali i regiji te poručila kako je “BiH spremna za regionalnu saradnju i normalizaciju odnosa”.

“Naša želja je da mladim ljudima pružimo šansu da grade svoju budućnost u svojoj zemlji. Svjesni smo da krize poput aktuelne imaju poražavajući efekat, ne samo na ekonomiju, već i na percepciju mladih koji sigurnost, stabilnost i budućnost sve češće traže negdje drugdje. Moramo jačati naše agencija za provođenje zakona i omogućiti da efikasno rade svoj posao”, kazala je Turković.

Naglasila je i to kako iduže godine Austrija i BiH obilježavaju 30 godina diplomatskih odnosa te da će tome biri pridata velika pažnja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!