Turković: Rad Vijeća ministara BiH nije deblokiran, Tegeltija povukao tačke

Vijesti 04. nov 202114:05 1 komentar
N1

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine održalo je danas sjednicu, ali rad ove institucije, kako je kazala ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, nije deblokiran. Turković je kazala kako je predsjedavajući Zoran Tegeltija povukao sve tačke dnevnog reda koje su predložili ministri iz reda Srba i "unaprijed dao do znanja da će glasanjem protiv onemogućiti usvajanje važnih odluka za bh. građane i državu". Također, navela je kako su morali intervenirati u dnevnom redu sjednice i spriječiti da ANP bude odbijen.

“Bojim se da je današnja sjednica bila neuspio pokušaj da se u ovoj atmosferi odbije usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa ANP za NATO, kojeg je ranije usvojila Komisija za saradnju sa NATO, u kojoj su bili članovi iz reda sva tri konstitutivna naroda. Morali smo to spriječiti i spasiti šansu da se donese ispravna odluka zbog čega smo tražili da se ova tačka skine sa dnevnog reda. Nema nikakvog opravdanog razloga zbog čega bi ministri iz reda Srba danas bili protiv usvajanja ANP, a najavili su da će glasati protiv. Puko sastajanje bez ozbiljne intencije i efikasnog djelovanja u interesu građana izigravanje je povjerenja koje smo dobili u Parlamentu BiH. Ne možemo dozvoliti da se Vijeće ministara BiH pretvori u poligon za političke predstave i obmane građana”, navela je Turković.

Ministrica vanjskih poslova istakla je kako je pred njima ozbiljan posao i da “neće biti ničiji paravan za secesionističke avanture koje su osuđene na propast”.

“Očigledno je da nas čeka više od 400 tačaka dnevnog reda kojima moramo pristupiti apsolutno odgovorno i ozbiljno, bez ultimatuma i bilo kakvih političkih ucjena te donositi odluke u interesu građana, a ne po nečijem političkom diktatu”, poručila je Turković.

Podsjetimo, sjednica je održana nakon više od tri mjeseca. Danas je Vijeće ministara trebalo da razmatra Prijedlog programa reformi Bosne i Hercegovine 2021. godine, sa Prijedlogom odluke o usvajanju programa reformi BiH 2021 godine, čiji je predlagač Komisija za saradnju sa NATO-om BiH. Na dnevnom redu su bile i druge tačke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare