Turković s francuskom ministricom: Razgovarale o važnom koraku za jačanje odnosa

Vijesti 11. nov 202210:48 0 komentara
Facebook: Bisera Turković

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković boravi u službenoj posjeti Republici Francuskoj gdje se susrela sa Catherine Collona, ministricom vanjskih poslova Republike Francuske.

Tokom bilateralnog sastanka u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova ministrica Turković i ministrica Collona razgovarale su o odnosima dvije države te istakle predanost njihovom jačanju.

“Francuska je jedan od najvažnijih saveznika Bosne i Hercegovine i međunarodnih partnera čija je uloga u razvoju BiH proteklih 30 godina bila nezamjenjiva. Bilo je govora o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regiji”, saopštila je Turković.

Također, ministrica Turković je upoznala sagovornicu da je Vijeće ministara BiH na inicijativu MVP BiH na posljednjoj sjednici donijelo odluku o pokretanju pregovora za otvaranje ureda francuske razvojne agencije u BiH, a što je, kako se navodi, važan korak u jačanju odnosa dvije države.

Turković je izrazila nadu i da će BiH ostvariti potreban napredak kako bi institucije Evropske unije donijele pozitivnu odluku o dodijeli kandatskog statusa za Bosnu i Hercegovinu. Rekla je kako se u tom smislu poduzimaju i dodatni napori.

Ministrica Collona je potvrdila da Francuska svjesna izazova sa kojima se BiH suočava te da snažno podržava unutrašnji dijalog i jasnu evropsku perspektivu naše države.

Pozdravljena je odluka o nastavku misije EUFOR u Bosni i Hercegovini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!