Turković se sastala s Abazovićem: Prijateljstvo BiH i Crne Gore se nastavlja

Vijesti 09. jul 202112:51 0 komentara
Abazović i Turković (MVP)

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH sastala se danas sa potpredsjednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem koji boravi u višednevnoj radnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Tom prilikom održani su tête-à-tête (privatni) sastanak ministrice Turković i potpredsjednika Vlade Crne Gore Abazovića, a potom i sastanak delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore. Nakon održanih sastanaka Turković i Abazović obratili su se predstavnicima medija.

Turković je zaželjela dobrodošlicu Abazoviću i istakla da cijeni njegov dolazak na obilježavanje 26. godišnjice genocida u Srebrenici. Izuzetno važnim je ocijenila i dolazak predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića 11. jula u Srebrenicu.

“Narod i vlada Crne Gore prihvataju istinu”

Naglasila je da nedavno usvojena Rezolucija o zabrani negiranja genocida u Skupštini Crne Gore, kao i dolazak visokih zvaničnika Crne Gore u Srebrenicu, potvrđuju da Vlada, narod i građani Crne Gore poštuju i prihvataju istinu i prošlost te da se na tim temeljima okreću evropskoj budućnosti.

Izrazila je uvjerenost da će doći vrijeme kada će i preostale zemlje regije pokazati spremnost da se na temeljima istine i pravde gradi zajednička budućnost.

Abazović o posjeti Srebrenici

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović kazao je kako se raduje svakoj budućoj konstruktivnoj saradnji sa Bosnom i Hercegovinom i izrazio nadu da će fokus međusobne saradnje biti na razvoju i općem progresu za dobrobit građana i BiH i Crne Gore.

“Prijateljski odnosi se nastavljaju, a ruka prijateljstva Vlade Crne Gore je ispružena”, kazao je Abazović.

Potom se osvrnuo i na posjetu Srebrenici povodom obilježavanja 26. godišnjice genocida istakavši kako “njegova odluka nema veze sa usvojenom Rezolucijom niti razvojem političkih događaja u Crnoj Gori”.

“Ja sam znao da ću doći u Potočare i prije, tako da ne bih povezivao dolazak s onim što je bio sticaj političkih okolnosti u Crnoj Gori u posljednje vrijeme”, istakao je Abazović.

Razgovor o bilateralnim odnosima

Također je istakao kako sve zemlje regiona imaju skromnu demokratsku tradiciju i unutrašnje političke trzavice ali da region ima šta ponuditi Evropi i svijetu, te da svi trebaju biti usmjereni ka zajedničkom progresu.

Tokom susreta, sagovornici su razgovarali o stanju bilateralnih odnosa i pitanjima od obostranog interesa.

Istaknuto je da Bosna i Hercegovina i Crna Gora nemaju otvorenih pitanja, ali imaju šansu i obavezu pojačati ekonomsku saradnju, naročito u vrijeme oporavka od posljedica pandemije.

Iskazan je i interes za što boljom saobraćajnom povezanošću dvije države, naročito kada je riječ o putu preko Šćepan polja, te su razmijenjena mišljenja o pitanju izgradnje hidroelektrane Buk Bijela.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!