Turković: Stigle dobre vijesti iz Brisela o kandidatskom statusu za BiH

Vijesti 13. dec 202213:47 5 komentara
FENA

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković poručila je na Twitteru da su stigle dobre vijesti iz Brisela o kandidatskom statusu za Bosnu i Hercegovinu.

Turković je podsjetila da je u proteklih nešto više od godinu održala više desetina sastanaka na najvišem nivou sa, kako kaže, svim ključnim zvaničnicima Evropske unije.

“Razgovarala sam u više navrata i direktno sarađivala sa ljudima koji donose ključnu odluku. Sa ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU te sam konstantno bila u kontaktu sa evropskim šefom diplomatije Josepom Borrellom i Oliverom Varhelyijem, evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje. Evropski put ujedinjuje sve građane u nadi za bolje sutra. Kandidatski status dolazi kao poticaj i priznanje”, napisala je Turković.

Dalje je naglasila da je riječ o priznanju za ogroman trud.

“Koji je uložen u namjeri da se ispune uvjeti, ali u velikoj mjeri i u borbi da se državama EU predstavi istina o situaciji u BiH te zaustave svi pokušaji da ugrozi već postignuti napredak”, dodala je.

Kaže da uprkos svim problemima, ovaj mandat završavaju s ogromnim, historijskim pomakom ka članstvu u EU.

“To će za državu značiti otvaranje novih kanala saradnje sa EU, novih finansijskih fondova i investicija. U ekonomskog pogledu, investitori iz svijeta će u BiH, zemlji kandidatu za EU još jasnije vidjeti pozitivne strane i šansu za napredak. Sa ohrabrenjem i nadom dočekujemo odluku Vijeća Evropske unije”, zaključila je Turković.

Podsjetimo, Vijeće općih poslova Evropske unije odobrio je danas kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu.

Kako je pisala Radio Slobodna Evropa ministri koji su nadležni za evropska pitanja, na sastanku koji i dalje traje, već su usvojili zaključke u kojima se preporučuje da se BiH dodijeli status zemlje kandidata uz potvrdu Evropskog vijeća.

Savjet opštih poslova EU odobrio kandidatski status Bosne i Hercegovine

Ovu odluku ministara će, potom, potvrditi šefovi država vlada zemalja članica Evropske unije (EU) na samitu koji će biti održan u četvrtak, 15. decembra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare