Turković za N1: Koliko god Dodik želio nešto drugo, BiH je njegova domovina

Vijesti 22. apr 202112:37 > 12:41 11 komentara
Bisera Turkovic
N1

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković govorila je za N1 u vezi sa izjavama nakon današnjeg sastanka u Banjaluci.

“BiH je apsolutno otvorena za svaku vrstu i ekonomske, razvojne saradnje sa Srbijom i tu nema nikakve dileme. Vjerujemo i da otvorena pitanja možemo riješiti dijalogom i u tom smislu imamo redovne kontakte sa srbijanskim zvaničnicima. Svi projekti koji će donijeti interes građanima, uključujući autoputeve, prometno povezivanje, željeznice, slobodna trgovina nisu sporni niti ih se u Sarajevu blokira. Naprotiv, aktivno se radi na mnogima, uključujući i pitanje izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd”, navela je Turković za N1.

Međutim, kako je rekla, ovdje mora naglasiti nekoliko činjenica.

“Ista politika koja i danas govori da nije za sukob, ali da ne može u BiH pronaći svoj interes kontinuirano i godinama radi na tome da BiH ne bude funkcionalna i uspješna, blokira evropske reforme, budžete, projekte, nerijetko i institucije, koristi mehanizme za opstrukciju gdje god to može, blokirali su godinama povratak raseljenih, povratnici žive u atmosferi straha u RS gdje se slave ratni zločinci, negira se bosanski jezik, svako malo se desi neki napad na povratnike, na džamiju itd., da bi onda na kraju govorili ‘da im nije komotno u toj BiH i da treba pričati o mirnom razlazu'”, kazala je Turković.

“Ja ih pozivam da prestanu sa takvom politikom, da prestanu sa blokadama, opstrukcijama i politiziranjem i da zajednički radimo na ekonomskom i svakom drugom boljitku, da ispunjavamo evropske standarde, da završimo posao na 14 ključnih prioriteta EU i krenemo ka članstvu, pa će vidjeti kako će im biti lijepo i komotno u njihovoj domovini Bosni i Hercegovini”.

Kako je kazala, “koliko god Dodik možda želio nešto drugo, BiH je njegova domovina”.

“Tada neće biti primorani da uzimaju skupe zajmove širom svijeta i zadužuju se kako bi izbjegli bankrot entitetskih vlasti. Jaka BiH je interes i srpskog naroda i građana koje žive ovdje, jer samo takva država može ići putem napretka, ekonomskog progresa i članstva u EU. Tada će možda Dodik moći uzvratiti pomoć Srbiji i neće morati čekati da Vučić pomogne siromašne općine. Funkcionalnija i jača BiH će sigurno bolje sarađivati sa Srbijom. Dodik treba biti iskren i reći svom narodu da politika kojom želi oslabiti Bosnu i Hercegovinu najviše šteti manjem entitetu i ljudima koji tamo žive i skupo ih košta”, navodi Turković.

Kako je kazala, “blokirali su dogovor BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom, gdje su svi, pa i RS mogli dobiti mnogo povoljnija sredstva od prodaje obveznica na berzi”.

“A, razlog odbijanja je obična politizacija i odbijanje jedne tehničke reforme, za koju tvrde da je riječ o prenošenju nadležnosti na BiH. Ta odluka će RS koštati desetine miliona maraka koje će biti plaćene u višim kamatama, a platit će ih stanovništvo RS”, navela je Turković za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare