Turković: Zlonamjerno iznesenim tvrdnjama Zovko ne vjeruje niko u Briselu

Vijesti 06. jul 202216:51 > 18:082 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković reagovala je na izjave zastupnice u Evropskom parlamentu iz Republike Hrvatske Željane Zovko. Turković je navela da "izjave koje su prenijeli mediji, a u kojima optužuje bošnjačke političare zbog toga što BiH nije dobila kandidatski status za EU, predstavljaju grubu i zlonamjernu zamjenu teza, a sa namjerom da se obmane javnost i pokuša isposlovati amandman u rezoluciji Evropskog parlamenta o Bosni i Hercegovini, koji bi pozvao da dodatnu etničku podjelu i diskriminaciju".

“Zlonamjerno iznesenim tvrdnjama Željane Zovko ne vjeruje niko u Briselu, a sve manje i u Zagrebu. Sasvim je jasno da Bosna i Hercegovina nije dobila kandidatski status, jer nisu ispunjeni uvjeti, a uvjeti nisu ispunjeni, jer su politike koje žele cementirati podjele zagovarale blokade, opstrukcije i ucjene. Krajnje je vrijeme da se prestane sa insistiranjem i lobiranjem da se u BiH uvede diskriminatorni izborni model, protivan evropskim standardima, protivan mišljenju Venecijanske komisije i protivan volji većine građana Bosne i Hercegovine. Bosansko-hercegovački političari koje spominje Zovko se zalažu za evropske vrijednosti, poštivanje ljudskih prava, prava svakog pojedinca da ravnopravno bude biran i da bira, za mir i primjenu zakona,te za spriječavanje svih aktivnosti i pojedinaca koji prijete da ruše postignuti napredak i mir u Bosni i Hercegovini i u regiji.

Ohrabreni smo podrškom koju dobijamo u svijetu, te izolovanošću pojedinaca i stavova kakve iznose pojedini političari. Još jednom pozivamo sve da se udružimo u izgradnji društva koje će biti po mjeri svih državljana Bosne i Hercegovine i koje će imati u fokusu bolji život za sve. To treba da bude mjerilo vrijednosti i u izgradnji države i u izradi Izbornog zakona”, navela je Turković.

Europski parlament usvojio dokument o BiH, žestoko prozvali Dodika

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar