Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv pet osoba u predmetu “Dženan Memić”

Vijesti 09. jul 202115:24 > 15:28 2 komentara
Fena

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv pet osoba u predmetu “Dženan Memić”. Optužnica je podignuta protiv Zijada Mutapa, Alise Ramić, Hasan Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića. Tetrete se za krivična djela Organizirani kriminal, Protuzakonito posredovanje, Pomoć počinitelju nakon učinjenog kaznenog djela, Spriječavanje dokazivanja i Davanje lažnog iskaza.

Optuženi se terete da su, u periodu od 8. veljače / februara 2016. godine, pa nadalje, pristupili skupini za organizirani kriminal, formiranoj od strane Zijada Mutapa i drugih, a koja je organizirana radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić sin Muriza, rođen 1994. godine, zadobio teške tjelesne ozlijede opasne po život dana 08.02.2016.godine u Velikoj Aleji, općina Ilidža usljed kojih ozlijeda je 15.02.2016. godine preminuo u Kliničkom centru Sarajevo.

U optužnici se navodi, da su optuženi vršili prikrivanje dokaza i počinitelja fingiranjem dokaza, prikrivanjem njima poznatih činjenica, te poduzimali radnje sa ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Memić Dženan, zadobio teške tjelesne ozlijede opasne po život.

“Fingirali i podmetali dokaze”

Prema navodima optužnice, po prethodnom dogovoru, optuženi Mutap Zijad je ostvarivao kontakte sa više osoba, među kojima i optuženima, koji su osobno, kao i u dogovoru s njim i njegovim uputama, u cilju prikrivanja počinitelja i načina stradanja Memić Dženana, počinili nezakonite radnje tako što su: neovlašteno i bez naredbe nadležnog suda izuzimali dokaze u vidu snimaka video-nadzora, neovlašteno fingirali i podmetali dokaze koji to stvarno nisu, navodili službene djelatnike MUP-a KS na donošenje i potpisivanje akata koji ne odgovaraju utvrđenom činjeničnom stanju, dostavljali fingirane dokaze na vještačenja prikazujući iste kao stvarne, te na taj način vršili ometanje i usmjeravanje istrage u pogrešnom smjeru, prikrivali činjenice koje su im poznate, uništavali dokaze prikupljene sa mjesta događaja a koji se odnose na stradanje Memić Dženana, a sve u namjeri da prikriju stvarne počinitelje i stvarni način na koji je Memić Dženan zadobio teške tjelesne ozlijede od kojih je preminuo.

Tužiteljstvo BiH nastavlja intenzivan rad u ovom predmetu u odnosu na ostale prijavljene osobe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare