Tužilaštvo BD o ukopu 18 žrtava: Identifikacija moguća i naknadno

Vijesti 05. jul 202114:42 0 komentara
Anadolija

U subotu je u Brčkom izvršen ukop posmrtnih ostataka osamnaest neidentificiranih lica, ekshumiranih i pronađenih na više lokacija u Brčko distriktu. Iz Tužilaštva Brčko distrikta kazali su da je čin ukopa žrtava proteklog rata, navjerovatnije civila bošnjačke nacionalnosti, izvršen u organizaciji Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka iz Brčkog, u saradnji s Komemorativnim centrom iz Tuzle.

Ukopu žrtava na čijoj se identifikaciji intezivno radilo dugi niz godina, prethodile su višegodišnje aktivnosti Tužilaštva i Policije Brčko distrikta BiH. Iako su u tom pravcu, u saradnji s Institutom za nestale osobe Bosne i Hercegovine, preduzete sve neophodne radnje, sam identitet žrtava nije bilo moguće utvrditi.

Među ostalim razlozima, utvrđeni DNK profili ukopanih žrtava ne poklapaju se s profilima koji su uzeti od porodica koje traže nestale srodnike. Tužilaštvo će i pored toga, u saradnji s Institutom i drugim nadležnim organima i institucijama, i dalje preduzimati sve potrebne aktivnosti kako bi se i nakon ukopa žrtava omogućila njhova identifikacija. Lica koja tragaju za nestalim članovima porodica, koja to nisu ranije učinila, davanjem uzoraka krvi ključno mogu pomoći u ovom postupku.

U skladu sa Strategijom za rad na predmetima ratnih zločina, Tužilaštvo Distrikta, u saradnji s Tužilaštvom BiH i Policijom Brčko distrikta BiH, nastavlja rad na desetinama predmeta ratnih zločina, u čijoj su strukturi danas dominantno predmeti po nepoznatom počiniocu.

Tužilaštvo i ovom prilikom poziva građane, koji imaju saznanja o ratnim zločinima na ovom području i njihovim počiniocioma, da ih prijave i svjedoče o njima, te na taj način ključno doprinesu okončanju ovog važnog procesa za cjelokupno društvo, navodi se u saopćenju Tužilaštva Brčko distrikta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!