Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za događaje u Dobrovoljačkoj ulici

Vijesti 26. apr 202217:02 > 17:43 1 komentar
Arhiv

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu za događaje u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu početkom maja 1992. godine, potvrdio je Srni portparol Tužilaštva Boris Grubešić.

Grubešić je naglasio da će sutra javnosti biti predstavljeno više detalja o samoj optužnici.

Iz Tužilaštva BiH jutros su potvrdili Srni da je istragom obuhvaćeno 11 lica.

Tužilaštvo BiH naredilo je 2018. godine ponovno otvaranje istrage protiv Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hasana Efendića, Jusufa Pušine i Emina Švrakića u predmetu “Dobrovoljačka ulica”.

Istraga je nastavljena zbog sumnje da je počinjen ratni zločin, a odlukom je van snage stavljena ranija naredba o obustavljanju istrage od 17. januara 2012. godine u odnosu na pet lica, te je naređeno ponovno otvaranje istrage.

Žalbe u odnosu na devet lica odbijene su kao neosnovane, a jedna je odbačena.

Dobrovoljačka – ulica koja se danas zove Hamdije Kreševljakovića, i dalje je jednima sinonim za stradanje, drugima – za odbranu. 3 maj 1992. bio je ključni za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine, ističu branioci Sarajeva, podsjećajući da je kobnog dana stradalo sedam pripadnika JNA, a 14 je ranjeno.

Broj stradalih pripadnika JNA godinama je predmet sporenja. Porodice žrtava i politički predstavnici Srba tvrde – ovdje su, napadom na kolonu koja je po dogovoru mirno trebala da napusti Sarajevo, stradale 42 osobe, 71 je ranjena, a 207 ih je zarobljeno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare