Tužilaštvo BiH potvrdilo: Naređeno izuzimanje dokumentacije vladajućih u RS

Vijesti 22. dec 202113:18 1 komentar
N1

Tužilaštvo BiH je u skladu sa zakonom, prema sudu uputilo zahtjev, te je Sud BiH izdao naredbu za izuzimanje određene dokumentacije Vlade RS, NSRS i više političkih partija, a u okviru predmeta u kojem postupa Tužiteljstvo BiH.

U izvršenju naredbe postupa Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Povezane vijesti

Posdsjećamo, iz ove agencije su od svih šest stranaka vladajuće većine u Republici Srpskoj tražili su dokumentaciju u vezi sa posebnom sjednicom Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti, koja je održana 10. decembra u Banjaluci.

Iza akata koje je 10. decembra razmatrala Narodna skupština Republike Srpske stali su član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i poslanički klubovi svih stranaka vladajuće većine (SNSD, SP, DEMOS, US, NPS i Poslanička grupa NDP).

Na toj sjednici razmatrane su četiri informacije o prenosu nadležnosti “sa Republike Srpske na nivo Bosne i Hercegovine” u oblastima indirektnog oporezivanja, pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine te u oblasti odbrane i bezbjednosti. Uz njih usvojena je i Deklaracija o ustavnim principima kao i posebni zaključci za svaki od dokumenata. Usvojenim zaključcima predviđa se suspenzija svih sporazuma o prenosu nadležnosti sa entiteta na Bosnu i Hercegovinu, kao i suspenzija svih akata koje je nametnula Kancelarija visokog predstavnika. Vladi Republike Srpske Narodna skupština je dala rok od šest mjeseci za donošenje novih zakona koji će “omogućiti nesmetano funkcionisanje Republike Srpske”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare