Tužilaštvo BiH: Predložen pritvor za Senu Hamzabegović

Vijesti 13. maj 202110:09 0 komentara
Fena

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine predložilo je Sudu BiH određivanje pritvora za Senu Hamzabegović (1960) iz Tuzle, državljanku BiH i Švicarske Konfederacije zbog opasnosti od bjekstva, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogla počiniti novo kazneno djelo ili dovršiti započeto.

“Tužiteljstvo BiH zajedno sa SIPA-om i partnerskim institucijama u BiH i inozemstvu, provodi istragu, tijekom koje su prikupljeni dokazi da je osumnjičena, u više navrata, u periodu od 2013. do 2018. godine, sudjelovala u prikupljanju i pružanju financijske pomoći, za državljane BiH, koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, iako je znala da se navedene osobe bore na strani oružanih formacija takozvanog ‘ISIL-a’, uključujući formacije ‘Jahbet Al Nusra’, ‘Al Nusrah Front’ i drugim formacijama a koje su od strane Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, proglašene terorističkim organizacijama”, navodi se u saopštenju iz Tužiteljstva BiH.

Dodaje se da su prikupljeni dokazi da je osumnjičena u nekoliko navrata, svome suprugu koji je bio visokopozicionirani pripadnik “ISIL-a” i koji se još uvijek nalazi u bjekstvu, proslijeđivala novac, iako je znala da će navedeni novac biti korišten za financiranje terorističkih skupina i njihovih aktivnosti.

“Također, prikupljeni su dokazi, da je osumnjičena osobno, boravila na području Sirije, te je bila u kontaktu sa državljanima BiH na tom području i znala u koje svrhe se koristi novac koji je proslijeđivala”, stoji u saopštenju.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenu upućen je prema Sudu Bosne i Hercegovine, koji je danas zakazao ročište povodom prijedloga Tužiteljstva BiH.

Sena Hamzabegović slobode je lišena juče su aerodromu u Tuzli zbog sumnje da je počinila kaznena djela finansiranja terorističkih aktivnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!