Tužilaštvo BiH: Uhapšeni bivši komandanti VRS zbog ubistva 30 Bošnjaka u Lozju

Vijesti 21. dec 202111:06 > 11:08 0 komentara
Fena

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA, na području Višegrada i Novog Goražda, locirali su i lišili slobode dvojicu osumnjičenih.

Istraga u predmetu odnosi se na ratni zločin nad civilnim žrtvama bošnjačke nacionalnosti, na lokalitetu mjesta Lozje na području Goražda.

“Osumnjičeni se terete da su kao komandanti jedinica VRS na tom području, komandovali i učestvovali u akciji napada na navedeno selo, prilikom kojeg je ubijeno oko 30 žrtava, uglavnom civila, među kojima je bilo žena, djece i osoba starije životne dobi. Osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnih djela-Ratni zločin protiv civilnog stanovništva, Organizovanje grupe ljudi i podstrekavanje na učinjenje krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, u vezi sa krivičnim djelom Individualna i komandna odgovornost iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Nakon lišenja slobode osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati i nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!