Tužilaštvo BiH zatražilo dokumentaciju iz predmeta “David Dragičević”

Vijesti 22. feb 202116:02 > 17:06 1 komentar
N1

Aktivisti udruženja "Put pravde" i neformalne grupe "Pravda za Davida" pokrenuli su peticiju kojom traže da se Tužilaštvo Bosne i Hercegovine preuzme slučaj "Davida Dragičevića" od Okružnog tužilaštva Banjaluka. Dragičevićevo tijelo pronađeno je 24. marta 2018. godine, a od tada istraga nije pomakla "s mrtve tačke". Apel su uputili i Tužilaštvu BiH koje je odmah reagovalo i uputilo zahtjev za dostavljanje na uvid ovog predmeta .

“Zahtjev je upućen prema Okružnom tužilaštvu Banja Luka i Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske. Nakon dostavljanja i analize predmeta, tužilaštvo će donijeti odluku o daljim koracima i aktivnostima”, navodi se u kratkom saopćenju tužilaštva BiH.

Iz udruženja “Pokret pravde” podsjećaju kako je 26. marta 2018. godine na press konferenciji rečeno da se “David potukao, opljačkao kuću i sam upao u rijeku Crkvena te da je smrt zadesna”. Okupljenim novinarima na press konferenciji obratili su se: Darko Ilić, tadašnji načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske; Željko Karan, patolog, tadašnji direktor Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske i Željko Spasojević, tadašnji načelnik Policijske uprave Banjaluka.

“Nelogičnosti koja su se iznosila na sramnoj press konferenciji je izazvalo burnu reakciju javnosti, te je pres konferencija organizovana u namjeri da se prikrije istina o stradanju Davida Dragičevića. Roditelji, prijatelji ubijenog mladića i građani započeli su svakodnevna okupljanja sa ciljem saznavanja potpune istina o stradanju Davida Dragičevića. Važno je napomenuti da su roditelji od početka tvrdili da je u pitanju organizovana otmica i ubistvo, te da su u ubistvo umješani pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, a sve njihove tvrdnje su potkrepljene i dokazima. Inspektori i doktori koji su radili uviđaj i obdukciju, uklanjali su dokaze, u cilju prikrivanja načina na koji je mladić stradao, konkretno, bacili su donji veš koji je ključni dokaz i na osnovu kojeg se jasno moglo ustanoviti na koji način je David ubijen. Isto tako, u obdukcionim nalazu su se navodile netačne informacije o vremenu stradanja”, navode u peticiji.

Podsjećaju da je “svakodnevno javno obraćanje roditelja Davida Dragičevića i aktivista Pravde za Davida, te pritisak javnosti doveo do do toga da se slučaj okvalifikuje kao ubistvo – 4. jula 2018. godine, na 100. dan protesta.

“Tadašnji glavni okružni tužilac Želimir Lepir je i sam izjavio da je ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač tražio od istog da donese naredbu o ne sprovođenju istrage u slučaju ubistva Davida Dragičevića”, navode.

Naglašavaju kako je “istraga u ovom slučaju formalno u toku, ali da konkretnog rezultata nema”.

“Na osnovu već navedenih okolnosti Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine je 15. marta 2019. godine podnesena apelacija od strane Davora Dragičevića, zajedno sa advokatom Ifetom Feragetom, zbog ne sprovođenja adekvatne istrage u slučaju ubistva Davida Dragičevića. Smatramo da postoje jaki argumenti za premještanje predmeta Dragičević iz Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, te na ovaj način apelujemo da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine to i učini. Niko u Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka neće sprovoditi adekvatnu istragu o ubistvu Davida Dragičevića, jer se tužioci i čelnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske međusobno štite i samim tim nikada neće uhapsiti počinioce, kao ni saučesnike”, poručuju iz udruženja “Pokret pravde”.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare