Tužilaštvo BiH zatražilo pritvor i blokiranje imovine direktoru Bosnalijeka

Vijesti 08. dec 202110:28 > 11:07
Podijeli:
Izvor: Fena

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je određivanje pritvora direktoru Bosnalijeka Nedimu Uznunoviću zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

“Osumnjičeni je predat u nadležnost Tužilaštva BiH, gdje ga je u zakonskom roku ispitao postupajući tužilac u predmetu koji se odnosi na istragu za koruptivna krivična djela i pranje novca na štetu kompanije Bosnalijek, a u korist osumnjičenih lica i sa njima povezanih lica. Navedene mjere su predložene kako bi se osiguralo nesmetano provođenje istražnih radnji koje se vrše u ovom predmetu”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Dodaju da se osumnjičeni tereti za krivična djela organizirani kriminal iz člana 250. iz KZ-a BiH, u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. i sklapanje štetnog ugovora iz člana 252. KZ-a Federacije BiH, te pranje novca iz člana 209. KZ-a BiH.

“Tužilaštvo BiH je u ovom predmetu predložilo privremenu mjeru koja se odnosi na blokiranje imovine u višemilionskoj vrijednosti, za koju se sumnja da je pribavljena krivičnim djelima. Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, nastavlja istragu u ovom predmetu, kao i pretrese i preglede dokumentacije u kompaniji Bosnalijek”, kazali su iz Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, Uznunović je uhapšen 6. decebmra u akciji SIPA-e kodnog naziva “Trik”. Vršili su pretrese na sedam lokacija u Sarajevu i Konjicu. Na meti su bila četiri pravna i tri fizička lica, među njima i Bosnalijek.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar