Tužilaštvo Brčko distrikta svijetli primjer za procesuiranje izbornih krađa

Vijesti 25. jun 202214:06 > 14:07 0 komentara
N1

Brčko Distrikt je svijetli primjer kada je riječ o procesuiranju onih koji su činili krivična djela u izbornom procesu saopštio je predsjednik CIK-a nakon konferencije "Percepcija javnosti o izborima u BiH: Reforme su neophodne".

Podsjećamo Pejo Menedeš je osuđen na najveću kaznu od šest mjeseci zatvora, jer je prije održavanja lokalnih izbora 2020. godine pripremao izvršenje krivičnog djela prevare pri glasanju, kako bi prijavio glasove za sebe i Hrvatsku seljačku stranku. Uz njega su na četiri, odnosno na dva mjeseca zatvora, osuđeni Jasmin Ravkić i Mato Gluhaković.

“U osam predmeta pravosnažno je presuđeno osam predmeta protiv deset lica. U šest predmeta protiv osam lica izrečene su zatvorske kazne”, rekao je Zekerija Mujkanović glavni tužilac Brčko Distrikta.

Mujkanović je saglasan da broj procesuiranih nije adekvatan u odnosu na percepciju u javnosti. Prvi čovjek CIK-a Suad Arnautović je dodao da se nada da će uskoro sličan epilog dobiti i postupak koji se vodi u Doboju.

Podsjećamo, pažnju javnosti privukla je činjenica da je SNSD-ova poslanica Sanja Vulić na opštim izborima prvobitno dobila više od 22.000 glasova, da bi nakon ponovljenih izbora imala podršku nešto manje od 5000 glasača.

“CIK je nadležan za prekršajne radnje, može novčano kazniti ili zabraniti učešće na izborima”, rekao je Arnautovic, te dodao da je neophodno da Tužilaštva rade svoj posao i još jednom izrazio nadu da će slučaj “Doboj” dobiti svoje epilog.

OSCE koji je i organizovao skup “Percepcija javnosti o izborima u BiH: Reforme su neophodne” proveo je istraživanje. Rezultati pokazuju da 42% ispitanika smatra da se izbori u BiH provode na nepravedan ili uglavnom nepravedan način.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!