Tužilaštvo BiH pokrenulo proces u slučaju “Sarajevo Safari”

Vijesti 01. nov 202211:56 3 komentara
PASCAL GUYOT / AFP (Ilustracija)

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić napisala je na Twitteru da je Tužilaštvo BiH otvorilo predmet vezan za dokumentarni film Sarajevo Safari, odnosno protiv NN lica o kojima se govori u filmu.

Tužilaštvo BiH je obavijestilo Karić kako je u ovom predmetu imenovan tužilac.

“Određen je postupajući tužilac u Posebnom odjelu za ratne zločine, koji će u narednom periodu, zajedno s partnerskim institucijama i agencijama, poduzeti potrebne mjere radi provjera navoda iz prijave. Nakon donošenja tužilačke odluke, o istoj ćete, kao podnositeljica prijave, biti pismeno obaviješteni”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

“Sarajevo safari”: Bogati stranci ubijali civile u opkoljenom Sarajevu

Podsjetimo, gradonačelnica Sarajeva podnijela je krivičnu prijavu protiv NN osoba koja su sijala smrt po glavnom gradu Bosne i Hercegovine i njihovih pomagača, a što je zapravo pokazano u dokumentarcu “Sarajevo safari”.

“Iako sam sa svojom porodicom provela rat na prvoj liniji u zgradi Loris, ja dosta toga i o toj temi nisam imala priliku čuti ranije. Dokumentarni film “Sarajevo safari” bila je prilika da čujem da su dolazili strani plaćenici i davali novac kako bi u Sarajevu ubijali nedužne civile. To je strašno. To nisu ljudi, to su čudovišta, jedino što sam smatrala ispravnim je da podnesem krivičnu prijavu protiv NN inostranih lica koja su dolazila u Sarajevo i protiv pripadnika Vojske RS, koji su takvo nešto i omogućili”, rekla je Karić ranije za N1.

Film ‘Sarajevo safari’ slovenačkog režisera i scenariste Mirana Zupaniča priča je o bogatim strancima koji su novcem plaćali mogućnost da sa položaja Vojske Republike Srpske pucaju po civilma u opkoljenom gradu.

„Sarajevo safari“ je film koji govori o slabo poznatom fenomenu “lova na ljude”, zapravo, tačnije i preciznije, o bogatim strancima koji su dolazili na položaje Vojske Republike Srpske u okolini Sarajeva i odatle pucali po gradu, ubijajući civile.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare