Tužilaštvo traži doživotnu kaznu zatvora za Stanišića i Simatovića

Podijeli:

Nakon što je istaklo da smatra kako je dokazalo ulogu Stanišića i Simatovića u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) i zločinima počinjenim na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske, Tužilaštvo Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) zatražilo je doživotu kaznu za bivše šefove Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, javlja BIRN BiH.

Prvog dana Tužilaštvo je na obnovljenom suđenju iznijelo svoju završnu riječ, koja je u više navrata bila zatvorena za javnost.

Tužilaštvo je reklo da je dokazalo UZP i učešće optuženih u njemu.

Tužilac Douglas Stringer je naveo kako je Tužilaštvo dokazalo tvrdnje da se ovaj predmet odnosi na kampanju primjene sile, nasilja i zločina u okviru kojeg se pribjeglo ubistvima i zločinima svake vrste kako bi se uklonilo nesrpsko stanovništvo s područja Hrvatske i BiH.

Kampanja ovog obima, prirode i trajanja, prema Tužilaštvu, mogla je da ostvari svoj cilj jedino zahvaljujući grupi pojedinaca koji su imali moć, sredstva i namjeru da to učine.

Tužilaštvo: Stanišić i Simatović učestvovali u UZP-u

“Stanišić i Simatović su znatno doprinijeli vođenju ove kampanje i zajedničkog zločinačkog plana od ‘91. do ‘95., i to smo dokazali”, rekao je Stringer.

Stanišić, bivši šef SDB-a Srbije, i Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) SDB-a, terete se da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, na čelu s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bilo uklanjanje Bošnjaka i Hrvata s dijelova teritorija BiH i Hrvatske radi uspostavljanja etnički čiste srpske države.

Prema optužnici, UZP, u sklopu kojeg su vršeni progoni, ubistva, deportacije i prisilna premještanja, nastao je najkasnije u aprilu 1991. i trajao barem do 31. decembra 1995. godine. Tužilaštvo je tvrdilo da su Stanišić i Simatović doprinijeli postizanju ciljeva tog poduhvata svojim činjenjem ili nečinjenjem. U optužnici se navodi da je Simatović tokom cijelog ovog perioda djelovao po ovlaštenju Stanišića.

“Od marta 1992. pa kontinuirano do 1995. godine, srpske snage, a naročito Specijalne jedinice SDB-a Srbije, počinile su zločine u gradovima i selima u općinama Bijeljina, Bosanski Šamac, Doboj, Sanski Most i Zvornik, napale ih i preuzele kontrolu nad njima, i počinile zločine u Trnovu”, stoji u optužnici.

Progoni nesrba u SAO oblastima i BiH

Optuženi su, kako se navodi, djelujući u dogovoru s drugim učesnicima u UZP-u, vršili progone Hrvata, Bošnjaka i drugih nesrba u Srpskoj autonomnoj oblasti (SAO) Krajini i Srpskoj autonomnoj oblasti Slavonija, Baranja i Zapadni Srem (SAO SBZS), a u BiH u navedenim općinama.

Poslije prvostepenog suđenja, Haški tribunal je 2013. godine Stanišića i Simatovića oslobodio krivice. Apelaciono vijeće 2015. je usvojilo žalbu Tužilaštva i zbog nepravilnosti u postupku naložilo da suđenje bude ponovljeno po istoj optužnici. Apelaciono vijeće Haškog tribunala odlučilo je da, po prvi put u historiji ovog suda, u potpunosti obnovi jedno suđenje.

U završnoj riječi, Tužilaštvo je naglasilo da su optuženi su bili istaknuti zvaničnici SDB-a, da su formirali centre za obuku u Srbiji, Hrvatskoj i BiH, raspoređivali instruktore i naoružavali jedinice. Oni su komunicirali i prenosili komunikacije s drugim učesnicima u UZP-u.

“Stanišić i Simatović doprinijeli su bukvalno svakom aspektu UZP-a na svim lokacijama i sve vrijeme. Oni su bili umiješani u ovo od početka do kraja”, rekao je tužilac.

Stanišić i Simatović nisu odgovorni, prema Tužilaštvu, samo za krivična djela koja su počinile njihove jedinice, nego i za djela koja su počinile jedinice kao što su one koje je vodio Milan Martić i drugi.

Kazna doživotnog zatvora za Stanišića i Simatovića

Mnogi zločini koje su počinili Željko Ražnatović Arkan i njegove jedinice mogu se povezati sa optuženima na više načina. Oni su imali veze sa Arkanom i koristili su ga, navelo je Tužilaštvo.

Tokom višesatnog izlaganja, tužioci su se osvrnuli, između ostalog, na zločine počinjene u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Bosanskom Šamcu i Sanskom Mostu, te ulogu optuženih u njima.

Na kraju izlaganja tužilac Stringer je naveo da je ovo suđenje trajalo jako dugo i da je veliki broj ljudi čekao na njegovo okončanje, posebno naglasivši da su žrtve te koje najduže čekaju i da su se posljedice ovih događaja odrazile na buduće generacije onih koji su protjerani.

“Neka historija kaže da je ovo Sudsko vijeće u konačnoj presudi ustanovilo da su Stanišić i Simatović krivično odgovorni u sklopu UZP-a za brojna krivična djela koja im se stavljaju na teret. Neka historija kaže da oni zaslužuju da im se izrekne kazna zatvora srazmjerna zločinima – kazna doživotnog zatvora”, zaključio je tužilac Stringer izlaganje završne riječi Tužilaštva.

Odbrane Stanišića i Simatovića će sutra, 13. aprila, iznijeti svoje završne riječi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Komentari

Vaš komentar