Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu za poreznu utaju u iznosu 72.000 KM

Vijesti 26. maj 202116:14 0 komentara
Fena

Tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, podigao je optužnicu protiv Mensura Tahirovića zvanog "Braco", rođenog 1952. godine u Sarajevu, direktora i odgovorne osobe u poduzeću “Modatex” d.o.o Sarajevo, te pravne osobe - poduzeća “Modatex” d.o.o. Sarajevo.

Optuženi Tahirović tereti se da je, u svojstvu direktora i odgovorne osobe bez ograničenja u poduzeću “Modatex” d.o.o. Sarajevo, u poslovnoj 2016. godini, sa namjerom umanjivanja i izbjegavanja plaćanja poreza na dodanu vrijednost (PDV) propisanog poreznim zakonodavstvom u BiH, izdavao fakture sebi i drugim osoba kojima je  za više desetina puta umanjivao vrijednost navodno prometovane robe, znatno niže od nabavne vrijednosti, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Optuženi se tereti da je na navedeni način nezakonito umanjio poreznu osnovicu, te je na taj način obračunao i manje prijavio izlazni PDV u 2016.godini u ukupnom iznosu od 72.218 KM, za koji iznos je oštetio budžet Bosne i Hercegovine.

Optužena pravna osoba “Modatex” d.o.o. Sarajevo tereti se da je u svojstvu pravne osobe raspolagala protupravno ostvarenom imovinskom koristi u iznosu od 72.218 KM koju je u ime, za račun i u korist iste ostvario Mensur Tahirović.

Optuženi se terete da su u namjeri izbjegavanja plaćanja davanja propisanim poreznim zakonodavstvom BiH podnijeli poresku prijavu neistinitog sadržaja te počinili kazneno djelo- Porezna utaja ili prijevara iz Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!