Tuzlaci ‘92. najbrojniji na referendumu, a šta danas kažu o Danu nezavisnosti

Vijesti 01. mar 202118:54 0 komentara
N1

Polaganjem cvijeća na kompleksu spomen-obilježja na Slanoj Banji te svečanim programom Tuzla je obilježila Dan nezavisnosti. Grad Soli imao je najveću izlaznost na referendumu kada su se stanovnici BiH izjašnjavali žele li nezavisnu državu.

Te 1992. godine, građani Tuzle entuzijastično su u velikom broju izašli na referendum. Poslije tri turbolentne decenije, šta im danas predstavlja Dan nezavisnosti?

“Pa, Dan nezavisnosti predstavlja državu BiH. I tu državu trebamo poštovati svi”.

“Ma, ništa. Dan kao dan. Sve isto”.

“Mislili smo da bude država kako treba, ali ovo nije ni nalik na državu”.

“Meni predstavlja jer najsretniji sam što imam svoju državu”.

“Država nam je u pitanju pa ipak to nešto znači”.

N1: Jeste li kao građanin BiH zadovoljni i šta biste mjenjali? – “Vlast, jer ne rade ništa”, kažu građani Tuzle.

BiH je te godine dobila nezavisnost, ali izgubila građane, smatra Selim Bešlagić, tadašnji načelnik Tuzle i današnji kantonalni poslanik.

Samim tim naša je obaveza, prihvatajući referendumsko pitanje iz 1992. godine, da se ono realizuje. Drugim riječima, zbog etnosa, zbog konstitutivnih naroda koji nisu definisani Dejtonskim sporazumom, ali je to neko izmislio, sve generacije moraju da se vrate nazad i da kažu da po tom referendumskom pitanju hoće BiH. Građana. Srba, Hrvata, muslimana i drugih koji u njoj žive“, istakao je Selim Bešlagić, poslanik u Skupštini TK.

Građani su postisnuti i zaboravljeni, a istinsku ideju referenduma zasjenio je nacionalizam koji se mora iskorijeniti, rečeno je danas. Za razliku od drugih dijelova BiH, u Tuzli su za suverenost RBiH bili građani svih nacionalnosti.

Tuzla je BiH u malom. Odnosno, vrlo neugodan svjedok za ostale, nacionalistički upropaštene dijelove zemlje, da se može živjeti normalno i da taj život najviše liči na BiH za koju smo glasali 29. februara i 1. marta 1992. godine. To je tada bilo normalno, to je normalno i danas i pored toga što to ne odgovara mnogima van Tuzle, a ima takvih i u Tuzli“, izjavio je Zlatko Dukić, SABNOR TK.

To je jedan od najvažnijih praznika za Tuzlu, Tuzlanski kanton i cijelu BiH. Ja želim poručiti da bi bilo jako dobro i jako pametno da se ovaj praznik proslavlja na području cijele BiH. Mi smo nezavisna i suverena i zemlja i svi mi koji možemo dati doprinos da idemo naprijed, dobro bi bilo da to uradimo u svakom pogledu“, istakao je Slađan Ilić, predsjedavajući Skupštine TK.

Iako su Tuzlaci najglasnije tražili nezavisnost, danas uglavnom pasivno posmatraju opšte i lokalne izbore te propuštaju da svojim glasom donesu promjene, radije noseći kofere preko granice.

Najveća izlaznost na referendum 1992. godine bila je upravo u Tuzli gdje je oko 70 posto građana kazalo da želi nezavisnu, demokratsku i građansku državu. Građani danas žele bolji životni standard, veće plate i penzije, žele sigurnost koja je ovdje svakim danom sve neizvjesnija.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!