Tuzlanski kanton: Čekajući vakcine…

Vijesti 28. apr 202118:58 0 komentara
N1

U Tuzlanski kanton danas je stigao prvi kontingent potrošnog materijala za potrebe masovne vakcinacije stanovništva od UNDP-a. Međutim, taj materijal neće biti u potrebi dok ne dođu vakcine, a termin dolaska je neizvjestan.

Tuzlanski kanton je od UNDP-a dobio oko 50.000 šprica, nešto sanitetskog materijala i 45 kutija za oštri otpad, a sve to će biti raspodijeljeno domovima zdravlja i bolnicama.

“Ovo je dio tog kontigenta. Očekujemo u narednom periodu da će biti dostavljeno još, a planirali smo da se dostave i frižideri za hladni lanac u nekom narednom periodu pa očekujemo i to“, istakla je Majda Sarihodžić, Zavod za javno zdravstvo TK.

A najviše se očekuju vakcine. One u TK dolaze na kapaljku. Kanton koji ima oko 450.000 stanovnika, do sada je dobio tek oko od 8.000 doza vakcina protiv COVID-a 19 i to za prioritetne skupine, zdravstvene radnike te građane starije od 65 godina.

“Radim na takvom mjestu da sam se morao vakcinisati”.

“Pa, eto, sa Božijom pomoći, valjda ćemo se vakcinisati. Mada, niko ne vidi svjetlo u tunelu kada će početi ta masovna vakcinacija”.

“Mislim da smo trebali imati ranije vakcine. Trebalo je vakcinisati populaciju kojoj je to najpotrebnije, koji su najugroženiji. Vidimo da i mlađi koji su generalno zdravi, sve teže i teže podnose virus. Mislim da je bitno da što prije dobijemo vakcine i da se građani vakcinišu”.

“Prijavio sam se ali nema vakcina. Hoće li doći uskoro, znate li vi?”, kažu građani Tuzle.

Ne zna niko niti ima kakvih naznaka kada bi vakcine mogle doći.

Nema, nažalost nema. Svi mi čekamo. Svaki dan sam u kontaktu sa premijerom Novalićem i svi čekamo. Svi kantoni čekaju“, izjavio je Kadrija Hodžić, premijer TK.

Nažalost, limitirani smo aktivnostima viših nivoa vlasti u BiH. Znači, državnim i federalnim nivoom. Od onih količina koje dođu, na teritoriji BiH, po utvrđenoj raspodjeli, određena količina dođe u TK i to je otprilike 20 posto doza namijenjenih FBiH“, rekao je Božo Jurić, ministar zdravstva TK.

Sutra bi trebao stići jedan kontingent vakcina kineskog proizvođača koji dolazi Federaciji, a koliko će dobiti TK, nepoznanica. Kantonalni premijer tvrdi da je kanton spreman sam kupiti još vakcina.

Da na taj broj koji bi pripao nama, dodamo onaj dio koji bismo sami platili. Recimo, nekih 20.000, 30.000 još vakcina“, kazao je premijer TK.

Čekajući vakcine, kanton bilježi oko 1.500 aktivno zaraženih osoba, više od 230 hospitaliziranih, petero na respiratoru, te 938 umrlih od početka pandemije.

Tuzlanski kanton spreman je za proces masovne vakcinacije, tvrdi kantonalna vlast kao i lokalne. I vlast i građani apeluju na nadležne institucije da konačno nabave vakcine jer je krajnje vrijeme za to.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!