U Australiji obilježen Dan državnosti BiH

Vijesti 28. nov 202109:52 1 komentar
Počasni konzulat BiH u Sydneyju

Bogatim kulturnim programom sinoć je u Bosanskom kulturnom Centru Abhca Leppington u Sydneyu obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Na proslavi, između ostalih, obratili su se predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, video-linkom član Predsjedništva Bosna i Hercegovina Šefik Džaferović , počasni konzul Bosne i Hercegovine Amir Šahinović te predsjedavajući Vijeća bosanske zajednice NSW Safet Alispahić.

Šahinović je u obraćanju podsjetio da je 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu, potvrđena je državnost Bosne i Hercegovine na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a te četiri dana kasnije, 29. novembra u Jajcu na Drugom zasjedanju AVNOJ-a.

“Mi, kao društvo, ali i kao pojedinci, moramo imati snage suočiti se s istinom o prošlosti, moramo imati želju i volju da iz prošlosti učimo i naučimo. Mislim da tome može poslužiti i ovo naše današnje okupljanje”, kazao je Šahinović.

Međutim, poručio je da pristalice poraženih ideologija i pojedinci državu Bosnu i Hercegovinu ili njene pojedine dijelove svojataju isključivo kao “svoje”, te da je vide onakvom kakvom je zapravo oni žele vidjeti, isključivo po svojoj mjeri, ne vodeći računa o ostalima i drugačijima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare