U Banjaluci u najavi štrajk prevoznika, ali i javnog prevoza

Vijesti 27. jun 202219:07 0 komentara

Rastu cijene goriva, a raste i nezadovoljstvo. Do vikenda bi litra mogla biti i 4 marke. Od vikenda te iste litre mogle bi ostati u spremnicima, jer kamioni neće saobraćati. Iz Banjeluke najavljuje se destodnevni štrajk prevoznika. A, osim kamiona mogli bi se ugasiti i autobusi, i to zbog sve teže ekonomske situacije.

Autobuska stajališta u Banjaluci krajem sedmice bi mogla biti potpuno pusta. Ovaj put ne zbog radova na rekonstrukciji ulice.

Neizvjesnost prati i svaku prognozu o eventualnom zaustavljanju rasta cijena goriva. Ekonomija je, na prvu, glavni razlog moguće obustave saobraćaja, ali srž problema je u politici.

U petak bi mogli stati autobusi u Banjaluci zbog povećanja cijena goriva. Ali prije svega zbog nepostojanja političkog dogovora između Gradske uprave i skupštinske većine, koja jutros nije poranila na sastanak sa gradonačelnikom i prevoznicima u Gradsku upravu. Tako nije nađeno ni rješenje bolje od novog cjenovnika koji predviđa poskupljenje vožnji za građane, a koji većina predvođena SNSD-om ne želi podržati.

“Ako sve ovo ovako ostane od strane skupštinske većine. Da se sve kategorički odbija kao i regulacioni planovi, da se sve kategorički odbija bez ikakvog obrazloženja, ja vam dajem riječ, pred nečija politička vrata ćemo otići”, kazao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Jer para u gradskoj kasi za izplatu subvenicja prevoznicima po novom cjenovniku koji traže nema. Zato što nema u SNSD-u Stanivukovića nazivaju nesposobnim. Ostanu li stavovi nepromijenjeni, autobusi će od 1. jula ostati u garažama.

“Onog momenta kad se usvoje cjenovnici, kad dođemo do ekonomski održive cijene mi ćemo početi voziti i nadam se da do tog prekida neće ni doći”, kazao je Dejan Mijić, predsjednik Udruženja saobraćaja i veza RS.

Štrajk prevoznika na 10 dana

A ako autobusi možda i budu vozili, kamioni definitivno neće i to od ponedjeljka pa narednih 10 dana.

“Pozvali smo sve prevoznike na nivou Republike Srpske, prevoznike iz Federacije, pa čak i prevoznike i u putničkom saobraćaju. Naravno pozivamo i građane da se solidarišu sa nama, da stanemo 10 dana. Da ne vozimo apsolutno nikakvu robu”, kazao je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja za unutrašnji i međunarodni transport RS.

Roba zbog čije cijene vlada sve veće nezadovoljstvo “valja” se i na crnom tržištu i to po cijeni od oko 2.60 KM po litri. Taman toliko bi iznosila, procjenjuje se, kada bi država odlučila da se odrekne dijela prihoda sa litre goriva sa koje ionako ubire gotovo 50% iznosa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!