U BiH dolazi mali broj vakcina protiv COVID-19, poznato kome su namijenjene

Vijesti 14. jan 202119:18 > 21:24

Nastavlja se pad broja novozaraženih korona virusom. Danas 343 pozitivna slučaja, preminulo je 12 osoba. I dalje je aktualno pitanje dolaska cijepiva. Mjesec dana nakon početka vakcinisanja u svijetu, mi još uvijek ne znamo tačan datum dolaska, niti precizan broj doza vakcina koje će u prvom kontigentu biti dostavljene BiH. Najavljuje se tek kako će u u prvoj pošiljci biti između četiri ili pet hiljada doza Pfizer/BioNTech vakcina, no detaljan plan nije objavljen.

O prvim vakcinama u BiH stižu tek prve naznake od ministrice krovnog ministarstva na državnom nivou. Očekivano riječ je o izuzetno malom broju vakcina.

“Mi očekujemo nekih 4.000 -5.000 doza, ali to nije sigurno. Konačnu informaciju imat ćemo onog momenta kada GAVI nama dostavi informaciju, napravi raspodjelu i distribuciju, jer u ovom momentu vakcine ne dobiva samo BiH nego i ostale zemlje koje su u sklopu nabavke putem COVAX mehanizma”, navodi Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH.

Ono što se zbog činjenice da je GAVI od potpisnica COVAX-a tražio izjašnjenje o pripremi hladnih lanaca u ovom trenutku zna je da će u BiH prve doći doze američke Pfizer/BioNTech vakcine koja je prva registrirana i u Evropi i svijetu. Na današnjoj sjednici Vlada Federacije je prihvatila Plan vakcinisanja protiv COVID-19 za koje su zaduženi Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo koji sadrži precizne podatke o transportu, skladištenju, edukaciji medicinskog osoblja, distribuciji, komunikaciji i promociji imunizacije.

“Prvi plan je da obuhvatimo naše kolege iz zdravstva koji rade u Covid bolnicama, a potom da krenemo i na ostali zdravstveni kadar u slijedećem vremenskom periodu”, kaže Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH .

Ukoliko BiH dobije 4.000 – 5.000 doza Pfizer/BioNTech vakcina koje će se dijeliti na entitete i Brčko distrikt, što je za 2.000 odnosno 2.500 osoba, u Federaciji BiH bi s obzirom na skoro 27.000 zaposlenih u zdravstvenom sektoru prvim kontigentom bilo vakcinisano od 3,7% do 4,5% medicinskih radnika.

Nakon zdravstvenih radnika prema Planu će biti vakcinisane osobe starije životne dobi i osoblje u socijalnim ustanovama, građani stariji od 60 godina, ranjiva populacija (s hroničnim bolestima), kao i zdrave osobe u dobu od 18 do 64 godine koje rade u značajnim javnim službama (policija, javni promet i slično).

“Naravno, vakcine čim dođu bit će smještene na mjestu gdje su sada već obezbjeđeni uvjeti, a to je Mostar, a iz Mostara će biti ravnopravno, solidarno, distribuirani u sve kantone tako da želimo da proces imunizacije u svim kantonima krene u isto vrijeme”, ističe Čerkez.

Prve doze vakcina koje stignu bit će transportovane u Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH u Mostaru u kojem je spreman zamrzivač za -80 C u kojem ima dovoljno prostora za najavljeni broj vakcina.

Pfizer vakcine se mogu čuvati najviše pet dana na temperaturi 2-8°C i na sobnoj temperaturi najviše dva sata nakon odmrzavanja.

Nakon razrjeđivanja otopinom natrijeva klorida dokazana je stabilnost vakcine u primjeni tokom 6 sati na temperaturi od 2°C do 30°C

FBiH je logistički spremna za dio hladnog lanca koji se odnosi na transport i održavanje optimalne temperature, a Pfizer BiH je za N1 potvrdio da je pravovremeno proslijeđena i platforma za edukaciju osoblja koju koriste sve zemlje svijeta. Ipak, ono što se će biti poseban izazov je proces distribucije vakcina.

“Problem je u distribuciji i ja sam upravo na Domu naroda PSBiH pitao to jer recimo imamo par hiljada stanovnika u Bosanskom Grahovu srpske nacionalnosti koji su stariji od 65 godina. Da mi neko iz Ministarstva civilnih poslova BiH objasni kako će te ljude vakcinisati s obzirom da je najbliži klinički centar u Livnu udaljen 200 kilometara. Niko ne zna odgovor na to pitanje”, poručuje Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo civilnih poslova očekuje planove vakcinisanja od entiteta, pa bi tako odgovor na ovo ali i druga pitanja o hladnom lancu, a naročito distribuciji trebali saznati sa objavom sadržaja Plana vakcinacije koji je objavila Vlada danas.