U BiH gotovo 200 hiljada osoba starijih od 30 godina živi sa roditeljima

Vijesti 24. jan 202209:57 > 10:13 0 komentara
Foto: F.Z./N1

Najviše mladih starijih od 25 godina koji su u posljednje vrijeme napustili Bosnu i Hercegovinu iselio u je zemlje Europske unije - pokazuju to, između ostalog, podaci Agencije za statistiku BiH.

“Ne raspolažemo podacima o tome koliko je mladih napustilo BiH u posljednje vrijeme, ali prema podacima zemalja prijema, zemlje u koje se najčešće iseljavaju naši stanovnici su EU zemlje (Njemačka, Hrvatska, Austrija, Slovenija i sl.)”, regeno je iz Agencije za statistiku BiH.

Kada je u pitanju nezaposlenost mladih u našoj zemlji, Anketa o radnoj snazi 2020. pokazuje da prednjače oni od 20 do 24 godine sa završenom srednjom školom.

Najveći broj mladih koji imaju završenu višu školu, fakultet, magisterij i doktorat, a nezaposleni su, ima između 25 i 29 godina.

Anketa također pokazuje i da veliki broj mladih koji su nezaposleni (od 20 do 39 godina) ima samo završenu osnovnu školu ili je bez škole.

Iz Agencije napominju kako je riječ o podacima iz Ankete o radnoj snazi koja se provodi u skladu s EU regulativama i ne treba ih uspoređivati s podacima iz evidencija zavoda za zapošljavanje zbog metodoloških razlika.

Pored toga, veliki broj mladih osoba u našoj zemlji još uvijek živi s roditeljima. Do novijih podataka nismo uspjeli doći, no samo onih koji su stariji od 30 godina, a i dalje žive s roditeljima, prema posljednjem popisu stanovništva, ima gotovo 200 tisuća.

“Prema podacima iz Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine, od ukupnog broja osoba starih 30 godina i više, 186.090 živi s roditeljima. U taj su broj uračunate osobe koje žive s oba roditelja ili samo s jednim, a promatrane su kako bračne tako i izvanbračne zajednice”, kažu iz Agencije za statistiku BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!