U BiH kasni i promocija vakcinacije, a situacija u bolnicama eskalira

Vijesti 26. mar 202118:47 > 18:48 3 komentara
N1

Osim što u BiH kasne vakcine, kasni i promocija vakcinacije. Pogodno tlo za mnoge teorije zavjere i antivakserske pokrete. Situaciju usložnjava i pojava novih sojeva. U RS izolovan je i južnoafrički soj koronavirusa.

Za razliku od 3. februara kada je Svjetska zdravstvena organizacija objavila prvu video prezentaciju u svrhu promocije vakcinacije u BiH takvo nešto još uvijek nemamo.

“Vlast nije učinila ništa da nam pomogne da se zaštitimo. Svu odgovornost oko zaštite je nekako prebacila na građane i pojedince uvodeći različitee oblike redukcije”, kazala je Rubina Čengić, novinarka.

Jesu li za čuđenje onda priče o brojnim teorijama zavjere i nepovjerenja u vakcinu, a opet sa druge strane, je li opravdana bojazan u kontraefekt jer kako promovisati nešto čega nema dovoljno?

“Mnogi ljudi koji nemaju nikakvog znanja, odnosno imaju ograničena znanja govore o cijepljenju, o negativnosti cijepljenja i to je unijelo određeno nepovjerenje i strah među stanovništvo. Moram biti kritičan i prema kolegama iz zdravstvene struke jer i mi nismo dovoljno odlučni u mjerama da kažemo to je nešto dobro to treba učiniti i kada se sklope na tva paramentra imamo situaciju da i mnogi zdravstveni radnici odbijaju cijepljenje što sigurno nije dobro”, kazao je Siniša Skočibušić, infektolog.

Od decembra u Federaciji, traje educiranje, informisanje stručne javnosti ali ne i šire. Planovi za vakcinaciju su tu, ali ne i promotivni materijali. U pripremi su besplatni info brojevi.

Nezaobilazna činjenica našeg plana vakcinacije jeste da ćemo zdravstvene radnike vakcinisati u prostorijama zdravstveng centra Brčko distrikta. Kada govorimo o masovnijoj upotrebi imunizacije na području BD mi finaliziramo aktivnosti na prostornom kapacitetu, naredne sedmice ćemo pustiti I besplatan info broj i svi građani će biti u obavezi da pozovu besplatan broj, daju podatke I na osnovu našeg plana vakcinacije u grupu kojoj pripadaju”, kazao je Sead Šabić, Odjel za zdravstvo BD.

Pozivi za određene kategorije stanovništva već uveliko se upućuju u bh. entitetu RS. Rоditеlji stаrаtеlji ili hrаnitеlji dјеcе kоја bоluјu оd hrоničnih оbоljеnjа u Rеpublici Srpskој ili imaju smetnje u razvoju pozvani su da se prijave za vakcinaciju kako bi se zaustavilo dalje širenje pandemije tim prije što su otkriveni i novi sojevi korone – britanski I južnoafrički

“Jučer smo uzeli prva 93 uzorka nasumično odabrana iz čitave te palete od prvog do petnaestog marta koje smo testirali koji su imali visoku pozitivnost odnosno u ranom stadiju bolesti, a koji su imali teške forme bolesti i bili su na hospitalizaciji u našoj ustanovi”, pojasnila je Višnja Mrđen, doktorica.

U međuvremenu situacija u zdravstvenim ustanovama eskalira.

“Oboljeli za dan ostaju bez kiseonika za dan završe na respiratoru, za dan završe u Kliničkom centru”, istakao je Vlado Đajić, direktor UKC RS.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare