U BiH potvrđen delta soj koronavirusa

Vijesti 02. jul 202116:31 > 17:50 5 komentara
Pixabay.com / Ilustracija

U Bosni i Hercegovini potvrđen je delta soj koronavirusa, rekao je to za N1 Rijad Konjhodžić iz Centra za genetsku dijagnostiku ALEA iz Sarajeva.

Konjhodžić je dalje pojasnio da je zapravo riječ o dva slučaja delta virusa koji su sekvencionirani od sinoćnjih uzoraka.

“Uzorci su iz Međugorja i uzela ih je naša partenerska laboratorija Poliklinika Vitalis u Mostaru”, kazao je Konjhodžić.

Lana Salihefendić, iz Centra za genetsku dijagnstiku ALEA, kazala je njima 28. juna stigao uzorak iz gore navedene poliklinike u Mostaru. Kako kaže, riječ je o turistkinji koja je bila u Međugorju i koja se morala testirati
da se vrati kući.

“Mi smo detektovali da je pacijentkinja pozitivna na koronavirus i onda smo napravili screening na real time PCR-u da vidimo da li je o britanskom soju riječ ili je možda nešto drugo. Tu smo ustanovili da nije britanska varijanta, na njoj i na još nekoliko pacijenata koji su iz iste te grupe bili pozitivni. Tako da smo odmah pristupili sekvencioniranju čitavog genoma virusa i njen rezultat je preliminarno najbolje rezultate dao. Odmah smo mogli ustanoviti da je riječ o delta varijanti virusa”, poručila je Salihefendić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare