U BiH stiglo 50.000 doza Sinovaca iz Malezije

Vijesti 25. jun 202111:50 > 12:00 0 komentara
Arhivska fotografija (N1)

Jučer je oko 20:00 sati na Međunarodni aerodrom Sarajevo stigao avion Turkish Airlinesa sa 50.000 doza kineske vakcine Sinovac protiv koronavirusa.

Riječ je o donaciji Bosni i Hercegovini iz Malezije, a ovu informaciju za N1 je potvrdio pomoćnik ministra u sektoru za zdravstvo Ministarstva civilnih poslova BiH Dušan Kojić.

“Donacija je odmah nakon što je stigla prebačena u skladište Hercegovinalijeka. Jutros su vakcine u 9:00 sati isporučene prema Banjaluci, Mostaru i Brčkom, a nekoliko uzoraka je poslano u kontrolnu laboraotoriju Agencije za lijekove i medicinska sredstva. Izdavanje nalaza o kontroli kvaliteta očekujemo u narednih nekoliko dana nakon čega će vakcina biti stavljena u upotrebu”, naveo je Kojić.

Dalje je pojasnio da put vakcine od Ministarstva civilnih poslova BiH je takav da se ova vakcina poslala na tri adrese, a da će doze u nastavku biti raspoređene kako nadležne institucije odluče.

“Zavod za javno zdravstvo FBiH radi raspodjelu na kantone, Institut u RS-u prema svojim regionima. Tako da će oni odlučiti gdje će dalje biti vakcine raspoređene”, poručio je Kojić.

Podsjetimo, 23. juna je iz Malezije poslana prva tranša vakcina od 50.000 doza. Vlada Malezije donijela je ovu odluku nakon što je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović (SDA), krajem februara uputio pismo premijeru Malezije Muhyiddinu Yassinu s molbom za podršku bh. vlastima u otvaranju kanala za kupovinu vakcina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!