U Bijeljini “otkazana” promocija knjige Jusufa Trbića: Radi se o mom imenu

Vijesti 30. jan 202221:05 0 komentara
Semberija.info

Centar za kulturu "Semberija" Bijeljina odlučio je otkazati najavljenu promociju knjige novinara Jusufa Trbića koju je izdalo Udruženja BZK „Preporod“ zbog, kako su naveli u saopštenju objavljenom u lokalnim medijima, "velike uznemirenosti javnosti". Kako je Trbić rekao za N1, njegova knjiga uopće ne govori o ratnim dešavanjima, već o savremenom političkom trenutku u BiH. Otkazana je i promocija krimi romana Zlatka Dukića. Ističe da se ovako nešto prvi put desilo.

“Te knjige nemaju veze s Bijeljinom. Moja se zove ‘Razaranje Bosne’. To je knjiga eseja o savremenom političkom trenutku u BiH i u najvećem dijelu se odnosi na bošnjački nacionalizam. Zlatkov roman je krimi roman.  Mene niko nije obavijestio nego su dali saopštenje na lokalne portal da je otkazano i to saopštenje je potpuno nerazumljivo”, rekao je Trbić za N1.

Ističe da je u tom Centru imao 20-ak promocija knjiga o ratnim zločinima i da nikada nije problema, ali da je u posljednje vrijeme “atmosfera uzavrela”.

“Ovih dana, po običaju kako to ide, neke grupe su se javile koje mene s vremena na vrijeme napadaju bez ikakvih razloga jer ja njima ovdje smetam. Radi se o ljudima iz garde Panteri koji tu napadaju i druge, a onda se njima pridružilo udruženje Tuzlaka. Nisu u pitanju knjige jer valjda svako normalan pročita knjige pa sudi o njima. Oni su čak napisali da u tim knjigama ima puno neistina, zamislite. U jednom krimi romanu?! Ja sam navikao na te napade, ali nisam očekivao da će Centar za kulturu tako reagovati. Radi se isključivo o mom imenu i prezimenu”, rekao je Trbić.

Upitao je da, ako te grupe mogu diktirati kulturnu i drugu politiku, šta je sljedeće.

“To je sve jako ružna poruka o Bijelijini koja je doskora, dok je Mićić bio gradonačelnik, važila za najtolerantniju sredinu. Sada je pao mrak”, poručio je.

U saopštenju koje su objavili lokalni mediji naveli su da je razlog “velika uznemirenost javnosti, udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, i udruženja izbjeglih i raseljenih lica koji su iskazali svoje negodovanje i nezadovoljstvo zbog najavljene promocije knjige u organizaciji Udruženja BZK „Preporod“ Bijeljina”.

“Odlučili smo da otkažemo zahtjev po kojem je najavljena promocija trebala biti održana u prostorijama Centra za kulturu. Na onovu navedenih okolnosti, smatramo da je to najbolje rješenje u ovom trenutku”, dodaje se u saopštenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!