U BL nestašica vode: Kada je puste, kad udari po kupatilu ko da je bombardovanje

Vijesti 04. jul 202217:59 > 18:00 0 komentara

Zbog nestašice vode proglašena je vanredna situacija u više banjalučkih mjesnih zajednica.

Na snazi su mjere redukcije gdje god je moguće, pojačana inspekcijska i kontrola MUP-a. Mještani prigradskih naselja ogorčeni, traže hitno rješenje problema.
Zemlja vapi za vodom. Vape i mještani Javoraca, Trubajića, susjednih zaselaka. Temperamentna gospođa Mirjana, iako zna da “jezik glavu čuva”, priča nam da je sve: “jadno i bijedno”… Nestašica vode počela je s proljećem, cisterne ih zaobilaze, a mnogo je i bolesnih, u potrebi.

“Svako vodi vodu na svoje vrelo. Draško je slao, a gdje su otišle te cisterne, ja sam rekla što ne pošalju policiju da vidimo gdje su otišle te cisterne. Svima treba vode, ali ovdje ima težih slučajeva. Žena, gospođa Milka, bez ruka, bez noga, svaki dan ide na analize, sin je kupa, i ja sam bolesnik, ali dala bih joj svu svoju vodu. Imamo naprijed malu bebu, koja se mora kupati. Strašno, užas. Ovi su iz Civilne prošli, ja ga zaustavila, kažu ima samo jednu kuću pisanu, rekoh čovječe i ja sam bolesnik”, rekla je Mirjana.

Ne tjerajte nas da liježemo pod cisterne kaže nam Mirjana. Objašnjava i da voda koja dođe u rijetko bude neupotrebljiva. Na pitanje da li voda bude mutna voda kada dođe, Mirjana nam kaže:

“Šta mutna, i to sam slikala. Bude, to je oranje, ne za kupanje. Katastrofa. A račun ti šalju. Kada puste vodu to kad udari, po kupatilu ko da je bombardovanje. Užas”, pojasnila je Mirjana.

Pored stalnih mještana, ovdje je mnogo takozvanih vikendaša. Kojima je i odmor na vikendici postao stres.

Nećete se baš okupati na vikendici, nećete ni napuniti bazen, ni zaliti baštu, ni napojiti stoku jer je  nestašica vode u Donjim kolima.

Rezervni vanjski bojler od 2000 litara prazan je, slavine suve, cvijeće uvelo.

“Mi bismo štedili, ali nemamo od čega, jer nemamo vode uopšte. April, maj je krenulo da danima nemamo vode. Mi stalno apelujemo, pa i preko vas, ja vjerujem da možda ima neki problem, pa da se to više rješava, ali ovo je godinama. I gradonačelnik je dolazio pa je obećao”, kaže Branimir Fabić iz naselja Donja kola.

Obećali su iz Gradske uprave ekspresan rad na terenu. Nema čarobnog štapića, kaže gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, koji uz rad službi apeluje i na savjest građana.

“Neki zalijevaju plantaže, dvorišta, čak i krovove kuća. U ovakvoj situaciji to nije dozvoljeno i poželjno ponašanje. Znamo da je 21. vijek, ali je potrebno da vodu imamo za piće, za stoku, za higijenu… Također, neko ko dobro poznaje mrežu zavrće ventile, mještani u pojedinim dijelovima sjekirom sijeku cjevovode.Da li iz nekog hira, sabotaže, nekih političkih, ili bilo kojih namjera. Ovo je situacija iz Bronzanog Majdana”, naveo je Stanivuković.

Vanredna situacija zbog problema sa vodsnabdijevanjem proglašena je u mjesnim zajednicma: Donja Kola-Rekavice, Bronzani Majdan, Potkozarje, Verići, Ljubačevo i Donja Piskavica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!