U Bradini obilježavanje 30. godišnjice stradanja srpskih civila

Vijesti 25. maj 202211:40 0 komentara
CNA Sarajevo

U Bradini je počelo obilježavanje 30 godina od uništenja i spaljivanja ovog i okolnih sela, u kojima je na najbrutalniji način ubijeno 48 srpskih civila, veliki broj je protjeran i odveden u logore, a Crkva Vaznesenja Gospodnjeg zapaljena i srušena, a svetu liturgiju u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg služi lokalno sveštenstvo.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik istakao je da je dolina Neretve mjesto bola i glasne tišine koja i danas, 30 godina kasnije, jezivo odzvanja kao i tog 25. maja 1992. godine kada je u Bradini počinjen strašni masakr nad nevinim srpskim civilima, među kojima je bilo i djece.

“Ta tišina, pustoš i spaljena srpska sela bole nesmanjenom žestinom. U Bradini i okolnim selima, Konjicu i dolinom Neretve zločinci su izvršili etničko čišćenje. Pripadnici muslimansko-hrvatskih paravojnih formacija zatrli su srpsko ime. Danas samo ledeni mermerni spomenik i obnovljeni hram prkosno svjedoče da su Srbi živjeli na tom prostoru”, rekao je Dodik povodom 30 godina od uništenja i spaljivanja srpskog sela Bradina kod Konjica i okolnih sela, kada je na najbrutalniji način ubijeno 48 srpskih civila, veliki broj protjeran i odveden u logore, a Crkva Vaznesenja Gospodnjeg zapaljena i srušena.

S toga, ukazao je Dodik, ma gdje bili Srbi trebaju i moraju svaki dan, na svakom mjestu da spominju, svjedoče i čuvaju sjećanje na svoje nevino stradale pretke.

“Ne postoji ništa na ovom svijetu što bi opravdalo naš zaborav, naše sjećanje i podsjećanje. To je naša sveta dužnost radi sadašnjosti i budućnosti, radi naših predaka, a posebno potomaka. Moramo da govorimo o našoj stradalničkoj istoriji, jer ćemo mi biti krivi ako ovi tragični događaji odu u zaborav. To ne smijemo dozvoliti jer smo već danas svjedoci prekrajanja istorije, gdje se samo Srbi optužuju za zločin. Za njih danas nema pravde”, poručio je Dodik.

Bradina, koja je prije sukoba bilo naseljena većinski srpskim stanovništvom, napadnuta je 25. maja 1992. godine. Ubijeno je 48 srpskih civila. Preostali su odvedeni u logore ili protjerani, njihova imovina opljačkana, a kuće i Crkva Vaznesenja Gospodnjeg zapaljeni i srušeni. Pored crkve, na mjestu gdje je sada spomen-obilježje, bila je masovna grobnica.

U logorima Musale i Čelebići umorena su još 22 stanovnika Bradine.

Pred Haškim tribunalom za zločine nad srpskim stanovništvom na području Konjica osuđeni su Esad Landžo, Zdravko Mucić i Hazim Delić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!