U Briselu o Inicijativi za izgradnju odbrambenih i sigurnosnih kapaciteta BiH

Vijesti 05. dec 202216:26 0 komentara
MOD

Tokom sastanka, šef NATO tima za podršku u izgradnji odbrambenih sigurnosnih kapaciteta iznio je ciljeve programa, kao i planove i način realizacije pomoći kroz navedeni program. Saveznici su još jednom upoznati sa zahtjevima BiH, odnosno oblastima, u kojima je BiH potrebna podrška. Konačni plan o sredstvima, koja će odbrambeno-sigurnosni sektor dobiti u izgradnji odbrambenih i sigurnosnih kapaciteta, bit će finaliziran u januaru, a odobren na ministarskom sastanku NATO-saveza u februaru 2023. godine.

Ovaj program podrazumijeva kontinuiranu pomoć i bit će realiziran kroz kratkoročne, srednjoročne i dugoročne prioritete pomoći.

Saveznici i partnerske zemlje su već tokom navedenog sastanka izrazili podršku u izgradnji odbrambenih i sigurnosnih kapaciteta, tako da se očekuje da u narednom periodu BiH dobije značajnu podršku. S obzirom na to da je ovo prvi put da BiH učestvuje na sastancima primalaca pomoći u izgradnji odbrambenih i sigurnosnih kapaciteta, ovo je bila dobra prilika da se članovi delegacije upoznaju sa procedurama, ali i praksama drugih zemalja koje su već nekoliko godina primaoci podrške kroz navedeni program.

Ovom prilikom delegacija BiH zahvalila se NATO-u na podršci, te izrazila nadu da će ovaj program podrške ojačati odbrambene i sigurnosne kapacitete BiH, a samim tim i pomoći BiH u daljnjoj izgradnji stabilnosti i sigurnosti, kao i pomoći stanovništvu u slučaju prirodnih nepogoda.

U delegaciji BiH, ispred Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH sastanku su prisustvovali pomoćnik ministra odbrane BiH za politiku i planove Dženan Redžo, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u i vojni predstavnik BiH pri EU brigadir Edin Fako, Goran Pranjić iz Misije BiH pri NATO, brigadir Nebojša Bošnjak i brigadir Hazim Hodžić iz ZŠ OS BiH, predstavnik Ministarstva sigurnosti BiH Samir Rizvo, te komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadni general Pamela McGaha.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!