U brojnim zemljama redovne, a mi se tek educiramo: Šta znamo o HPV vakcinama

Vijesti 22. sep 202219:14 3 komentara
N1

Više od 140 žena godišnje u Bosni i Hercegovini umre od raka grlića maternice. Izazvan je humanim papiloma virusom. Glavni način sprječavanja ove zloćudne bolesti je cijepljenje. I dok je u drugim zemljama ono obvezno, mi se tek educiramo.

Na sedmičnom nivou, tri žene u državi izgube bitku protiv četvrtog najčešćeg karcinoma na svijetu. U 99% slučajeva izazvan je Humanim papilomavirusom. Lijek postoji u vidu vakcine, koje se mogu kupiti u apotekama, ali rijetki su oni koji mogu izdvojiti 800 maraka. Nažalost, sve je više i antivaksera.

Upitali smo građane da li su za vakcinaciju protiv HPV-a?

”Nisam ni za kakve vakcinacije, iskreno da ti kažem. Ja sam protiv svih vakcina”, naglašavaju nam neki.

”Po meni, da, ali ne mogu ja odlučivati, ali po meni bi trebalo”, jedno je u nizu mišljenja.

Istraživači prepoznaju više od 220 genotipova virusa, ali nisu svi jednako opasni. Nije rijetkost da infekcija nestane sama u roku od dvije godine. Međutim, visokorizični tipovi mogu dovesti do ozbiljnih posljedica.

”HPV uzrokuje ne samo rak genitalnih organa, to je najčešće rak grlića materice, rak stidnice, vagine, vulve, isto tako analne regije, takođe može izazvati rak usta, grla. On može djelovati i na neke tipove benignih tumora, kao što su papilomi na koži i raznim dijelovima tijela”, pojasnila je specijalistkinja ginekologije i akušerstva Dženica Ljuca.

U svijetu i regionu vakcine protiv HPV-a već su u kalendaru redovne vakcinacije za dječake i djevojčice. BiH je još uvijek daleko od toga, iako prednjači po broju oboljelih u Evropi.

Prevencije nema ni na entitetskom nivou, iako su najavljene nabavke. U međuvremenu, Kanton Sarajevo kreće sa imunizacijom. 1700 doza vakcine obezbijeđeno je za djevojčice šestog razreda osnovnih škola.

”Zavod za javno zdravstvo je završio tendersku nabavku vakcinu protiv HPV-a. Sada nakon potpisivanje ugovora se očekuje isporuka u roku od 15 dana. U međuvremenu ćemo mi obaviti edukaciju roditelja djevojčica šestih razreda. Čekamo odobrenje Ministarstva za obrazovanje i odgoj KS”, rekla nam je Anisa Bajramović iz ZZJZ KS.

Vakcine će se davati u dvije doze, a za sada je potvrđeno da se postiže trajni imunitet. Preporučuje se i seksualno aktivnim osobama, pa čak i onima koji su bili zaraženi virusom.

Opširnije u priči Dragice Gajić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare