U decembru otkrivanje spomenika Mirzi Delibašiću

Vijesti 09. jun 202114:56 0 komentara
Snapshot YouTube

U prostorijama Općine Centar danas je održana konferencija za medije povodom početka aktivnosti na izgradnji spomenika velikanu bosanskohercegovačke košarke Mirzi Delibašiću.

Riječ je o inicijativi Općine Centar i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo. Projekat će finansirati Općina Centar uz pomoć Ministarstva kulture i sporta KS.

Medijima su se ovom prilikom obratili načelnik Općine Srđan Mandić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić, Danko Delibašić, počasni predsjednik žirija za odabir najboljeg rješenja budućeg spomenika, te Edina Selesković, predsjednica navedenog žirija.

Načelnik Mandić je naglasio da izgradnjom spomenika vraćamo jedan mali dio duga za sve ono što je Mirza Delibašić uradio za Sarajevo, svoju Tuzlu, Bosnu i Hercegovinu, ali i za cijeli svijet.

Imao sam sreću da se rodim dovoljno rano da upamtim Mirzu Delibašića i da ga vidim uživo na parketu. Sjećam se svakog detalja utakmice kada je Bosna postala prvak Europe i atmosfere koja je tada vladala u našoj zemlji. Nažalost, nove generacije se ne sjećaju i ne znaju ko je bio Mirza Delibašić i stoga je obaveza nas koji smo bili njegovi savremenici i koji smo imali priliku da ga gledamo, da ostavimo neki trag u vremenu. Upravo zbog toga smo došli na ideju da ispred dvorane koja nosi njegovo ime, kao što je to slučaj u svim velikim svjetskim centrima, napravimo spomenik koji će govoriti o njegovoj veličini i uspjesima koje je postizao. Dvadeset godina od njegove smrti se navršava 8. decembra. Smatramo da je to prilika da javnosti prezentiramo spomenik u njegovu čast“, kazao je načelnik Mandić.

Opširnije na linku OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!