U Foči obilježen Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu

Vijesti 19. jun 202115:08 > 15:09 2 komentara
Fena

 Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu, obilježen je danas u Foči u organizacija Udruženja žrtava rata "Foča 92 -95".

Uz učenje Fatihe, položeno je cvijeće pred halom Partizan koja je tokom rata služila kao logor za žene, a nakon šetnje kroz grad, spušteno je cvijeće s mosta u rijeku Ćehotinu.

Foča je grad koji prednjači u sistemskom seksualnom zlostavljanju Bošnjakinja tokom rata u BiH. Ovaj vid poniženja doživjele su na brojnim lokacijama na području ove općine, među kojima i u hali Partizan.

Zehra Murguz jedna je od desetina žena koje su bile zarobljene u Partizanu, u kojem je seksualno zlostavljano više od 100 žena.

“Iako pokušavam potisnuti neka sjećanja, slike poniženja i užasa stalno me prate. Teška su sjećanja kada majka gleda svoju djevojčicu od 12 godina kako je zlostavljaju, teška su sjećanja kad djevojčica gleda svoju majku kako je zlostavljaju, a jedna drugoj ne može pomoći”, ističe Murguz.

Preživjele žene Foče smogle su snage da pred međunarodnim sudom pravde u Hagu svjedoče o silovanjima, što je u konačnici dovelo do istorijske kvalifikacije u međunarodnom pravu.

“Zahvaljujući upornošću i hrabrošću tih žena, Međunarodni sud pravde je prvi put u istoriji ustanovio ratni zločin silovanja i otvorio širom vrata borbe protiv zločina te vrste širom planete”, kazala je predsjednica Udruženja “Žene u crnom” iz Beograda Staša Zajović.

Predsjednica Udruženja žrtava Foča 92 – 95 Halida Uzunović naglasila je da su brojne žene u ovom gradu doživjele zločin silovanja, te da mnogi zločinci nisu odgovarali za svoja nedjela.

“Ovaj 19. juni je upravo godina i mjesec kada je ratni zločinac Ratko Mladić upravo osuđen između ostalog i za ratni zločin silovanja”, kazala je Uzunović.

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović naglasila je se silovane žene danas nažalost nalaze na margini našeg društva, bez adekvatne institucionalne potpore .

“I ne samo silovane žene, već generalno logoraši, mislim da je naša obaveza da osim verbalne podrške zakonski riješimo njihov status”, naglasila je Mahmutbegović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare