U Gračanici obilježen Svjetski dan vještina za mlade

Vijesti 15. jul 202119:10 0 komentara

U Gračanici je danas obilježen Svjetski dan vještina za mlade kroz nekoliko raznovrsnih radionica za djecu uzrasta od 6 do 15 godina u cilju njegovanja vještina koje doprinose zdravom rastu i razvoju djece i mladih. Organizovane su različite radionice kojima djeca i mladi stiču određene vještine, a sve uz pomoć kompanije Telemach.

Kako napraviti bezglutenski kolač, narukvicu, oslikati ruke kano

Sport i škola

“Jednostavno je napraviti narukvicu. Stavimo perlice i privjeske i svežemo“, kazala je Selma Žunić.

Safija Avdić je navela da je šaranje po licu zanimljivo manjoj djeci.

“Postoje specijalne boje, pa se prave mačkice, heroji iz crtanih filmova i tako”, dodala je.

Sara Šarić je istaknula: “Nama su rekli da oslikavamo kamenčiće i da budu lijepi motivi da to vide posjetitelji koji dođu”.

Lejla Mehanović prvi put slika na platnu.

“Nije teško, isto mi je kao i na papiru. Svaki put mi je lakše jer volim crtati pa mi je sve lako”, kazala je.

Posebne sposobnosti u ovom gradu se razvijaju kroz sport i školu rukometa za djevojčice koja je osnovana prije godinu dana i ima više od 100 članica iz Gračanice i Petrova.

“Naš slogan je da nije pobjeda sa golom više. Naša pobjeda je druženje, upoznavanje prijatelja, pomoć onima koja treba. Osim sportskog segmenta, mi puno značaja dajemo promociji fondacije Srce za djecu kroz niz naših aktivnosti kako bi djeca putovala i družila se u cijeloj BiH”, rekao je Mevludin Šabić iz Škole rukometa za djevojčice Gračanica.

Pripreme za budućnost

Lokalnim zajednicama mnogo znači podrška i partnerstvo u ovakvim projektima koji razvijaju različite vještine kod djece i pripremaju ih za budućnost.

“To su se one vještine koje doprinose da djeca kritički razmišljaju, da budu emocionalno inteligentna, da znaju rješavati probleme. Dakle, sutra kada završe školu, kada postanu odrasli ljudi da mogu biti konkurentni na tržištu rada budućnosti koje cijeni te vještine znanja”, istaknula je Maja Tursuinović iz Telemach fondacije BiH.

Za projekte djece i mladih grad Gračanica izdvaja oko milion maraka godišnje.

“Puno je ovakvih događaja u Gračanici. To potvrđuje opredjeljenost lokalnih vlasti da prije svega, najmlađim kategorijama, omogući ambijent kojim će provoditi svoje aktivnosti i djelovati. Tu je niz sredstava za sportske i kulturne aktivnosti mladih. Možda smo jedni od rijetkih koji izdvajaju tolika sredstva za mlade”, kazao je Nusret Helić, gradonačelnik Gračanice.

Pjevač Mahir Mulalić trenirao je fudbal i košarku.

“Nudili su puno mogućnosti. Iz ovog grada je izašalo toliko kvalitetnih rukometaša, košarkaša, fudbalera. Evo, pokazujemo se i na polju muzike. Tako da čaršija stvarno nudi puno”, rekao je Mulalić.

U okviru ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana vještina za mlade, u SOS Dječijem selu posađeno je i drvo koje simboliše život, rast i znanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!