U Hercegovačko-neretvanskom kantonu već pet dana zaredom nema novozaraženih

Vijesti 14. jun 202114:10 0 komentara
Znakovi oporavka: Stari grad u Mostaru konačno ispunili turisti
Izvor: Željko Milicevic/Anadolija

Epidemiološka situacija u Hercegovačko-neretvanskom kantonu u posljednjih par sedmica sve je bolja, a zadnjih pet dana zaredom na ovom području nema novozaraženih koronavirusom, kazao je glasnogovornik kantonalnog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Pero Pavlović.

Prema njegovim riječima, na sve bolju epidemiološku situaciju utjecalo je više razloga, poput toplijeg vremena, odgovornog ponašanja većine građana te procesa vakcinacije.

“Koliko god proces vakcinacije u našoj državi ne ide na najbolji mogući način, sretna je okolnost da se ta imunizacija korektno i kvalitetno događa u zemljama u okruženju. Tako da oni ljudi koji dolaze iz regije u naš kanton, u našu državu, nisu više prijenosnici virusa pa je moguće i to jedan od razloga što danas imamo dosta dobru situaciju u kantonu”, kazao je Pavlović.

Građani poštuju mjere

Kad su u pitanju preventivne mjere, smatra kako veliki dio građana poštuje mjere, napomenuvši kako nadležna inspekcijska tijela vrše nadzor i provedbu mjera koje su u ovom trenutku na snazi.

Upitan hoće li doći do ublažavanja nekih mjera koje su trenutno na snazi, Pavlović je kazao kako će o tome odlučiti Vlada FBiH te podsjetio građane na još neke mjere kao što je zabrana okupljanja više od 50 osoba u zatvorenom i više od 100 na otvorenom prostoru.

“Mi vjerujemo s obzirom na to da imamo dobru situaciju, da bi mogla ovoe ili naredne sedmice ići i preporuka prema Vladi FBiH da još dodatno relaksira mjere koje su sada na snazi”, kazao je glasnogovornik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNK.

Uskoro dodatno popuštanje mjera

Pozvao je građane da poštuju mjere jer, kako kaže, samo zajedničko odgovorno ponašanje može dovesti do ublažavanja mjera i zadržavanja dobre epidemiološke situacije.

U Zavodu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB Mostar u petak, subotu i nedjelju testirano je 484 uzoraka, a i Hercegovačko-neretvanskoj županiji nije bilo pozitivnih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!