U Kantonu Sarajevo za 24 sata sedam osoba preminulo

Vijesti 27. sep. 202110:36
Podijeli:
,
Izvor: N1

Proteklog dana u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 140 novih slučaja zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 1.003 uzorka, saopćili su iz Zavoda za javno zdravstvo KS. U istom periodu, od Covid-19 infekcije se oporavila 171 osoba, dok je sedam osoba preminulo od posljedica te bolesti.

Trenutno je na bolničkom liječenju 211 pacijenata, od kojih je 185 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Trenutni udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 9,95 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 148 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 63. Na respiratoru je ukupno 16 pacijenata, od kojih dva koriste kontinuiranu mehaničku ventilaciju, a njih 14 je na neinvenzivnoj ventilaciji. Kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti koristi pet pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.310 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.876 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 58.092 osobe zaražene koronavirusom, te 55.409 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 174, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 288.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 324 pacijenta, od kojih je šest transportovano na bolničko liječenje.

Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzet je 641 PCR bris. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 352 poziva, a obavljen je i 239 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, ukupno su aplicirane 2.024 doze vakcina, i to: 1.936 na Zetri i 88 doza na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja. Na Zetri i dalje traju “Dani otvorenih vrata”, gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad, Novi Grad i Novo Sarajevo omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.

Revakcinacija se vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina. Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz tog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere, prenosi Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar