U kojem će pravcu BiH ići nakon 2. oktobra

Vijesti 10. sep 202219:09 0 komentara
N1

Visoki predstavnik u BiH ostaje bez podrške na mnogim frontovima. Turska protiv njegove intervencije, predsjednik Hrvatske smatra da je nelegitiman, građani ponovo ispred OHR-a, Dodik ga želi istjerati iz BiH. Čak ni HDZ više ne gaji nadu da će Schmidt nametnuti izmjene Izbornog zakona i Ustava. Interes za predstojeće Opće izbore izašao je i izvan granica BiH, tako je tema sastanaka na najvišem nivou susjednih država. Sasvim je neizvjesno u kojem smjeru nakon 2. oktobra će ići BiH.

Nakon što je u Sarajevu jasno rekao da je protiv intervencije Visokog predstavnika na Izborni zakon, jer bi to mjesec dana pred izbore značilo narušavanje demokratskih principa po kojima funkcionište BiH, turski predsjednik, Recep Tayyip Erdogan, očekivano, sličan stav iznio je i pred hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem.

Vjerujem da odluke u BiH trebaju da donesu čelnici u BiH tako što će se oni sastati i donijeti konačne odluke. Postoje određeni mehanizmi u nekim od njih se i mi nalazimo kao Turska i Hrvatska i BiH i imamo trilateralni mehanizam Srbija, Turska i BiH i možemo se s vremena na vrijeme sastajati i o tome razgovarati posebno nakon Općih izbora koji će se održati 2. listopada možemo se češće sastajati i ubrzati taj proces“, kazao je Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Turske.

Zoran Milanović i sam svjestan da intervencije iz OHR-a bar uskoro neće biti, ali kaže, sa svoje strane, učinio je sve. Potom je priznao šta misli o novom visokom predstavniku.

Pitanje je zašto neki koji to vide o tome šute da je izabran na jedan neregularan način da je izabran bez suglasnosti svih članica Vijeća sigurnosti što mu u startu na svaki način odriče legitimnost. Tu s jedne strane imamo Dodika koji je kritičan, strog, koji čak traži ukidanje i proganjanje VP a mi tražimo pojašnjenje i neku vrstu akcije“, ističe Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske.

Čak i u bh. HDZ-u više nisu optimistični da će Schmidt riješiti pitanje tzv. legitimnog predstavljanja. Onda treba povući i sve dosadašnje odluke svojih prethodnika, mišljenja je kandidatkinja za Predsjedništvo BiH, Borjana Krišto.

“Ne očekujem ništa, oni ne vladaju oni dođu ovdje u BiH a uistinu nisu ni razumjeli taj Dejton to se vidi iz svih poteza jer sve što su visoki predstavnici do sada radili išlo je na štetu hrvatskog naroda, očekujem ako bi išta trebalo napraviti onda da gospodin Schmidt povuče sve te odluke jer su one nanijele štetu takvu da se danas ne može naći nekakvo kompromisno rješenje i nekakav iskorak i ne može se izgraditi nešto što bi za BiH nužno bilo u ovom trenutku”, smatra Borjana Krišto iz HDZ BiH.

A Schmidt se ponovo suočio s protestima građana koji mu poručuju da ni ne pomišlja nametati izmjene Zakona i Ustava po željama HNS i susjedne Hrvatske, jer spremni su da to spriječe.

“Jedan građanin jedan glas, jedan čovjek jedan glas, svaka druga pripadnost etnička, vjerska bilo koja je privatna stvar svakog pojedinca koja me apsolutno ne zanima. Mi moramo imati građanski državu i imaćemo je nakon 2. oktobra, mi građani ne odustajemo, trenutno koristimo sva demokratska raspoloživa sredstva da odbranimo BiH ako bude trebalo spremni smo i na više. Odbranili smo je ‘92. odbranit ćemo je i sada. To je moja poruka urbi et orbi”, kaže Azra Zornić.

Opširnije u prilogu Adise Imamović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!