U KS 174 novozaraženih, ministarstvo zdravstva poziva na vakcinaciju

Vijesti 17. sep 202111:40 0 komentara
REUTERS/Zorana Jevtic

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 174 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 1.174 uzorka.

Na bolničkom liječenju je 176 pacijenata

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, u istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavilo se 129 naših sugrađana, dok su, nažalost, tri osobe preminule od posljedica ove bolesti.

Trenutno je na bolničkom liječenju 176 pacijenata, od kojih je 157 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.
Na liječenju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu su 103 pacijenta, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 73. Četiri pacijenta su na kontinuiranoj mehaničkoj ventilaciji (KMV)-respirator, 20 ih je na neinvazivnoj ventilaciji (NIV), a 10 pacijenata na kiseoničkoj potpori disanju iznad 15 litara u minuti.

 

U KS danas 1,126 aktivnih slučajeva

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.126 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji su trenutno 2.492 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 56.412 osoba zaraženih koronavirusom i 53.949 izliječenih.

U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 155, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 258,  podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 399 pacijenata, od kojih je troje transportovano na bolničko liječenje.
Na drive-in punktovima na Vrbanji i na Ilidži, te u Covid-ambulantama uzeto je 890 PCR briseva. Oba drive-in punkta rade svaki dan u terminima od 08:00 do 18:00 sati.
Covid-pozivni centar zabilježio je 366 poziva, a obavljeno je i 205 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, ukupno je aplicirano 1.610 doza vakcina, i to: 940 na Zetri, 642 doze na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja, te 28 doza putem mobilnih timova na terenu.

Ministarstvo zdravstva KS poziva na vakcinaciju

Na Zetri i dalje traju “Dani otvorenih vrata”, gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava.
Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad i Novo Sarajevo – “Omer Maslić” omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.
Podsjećamo da se revakcinacija vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina.
Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini.
Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!