U makedonskoj skupštini komemoracija žrtvama genocida u Srebrenici

Vijesti 07. jul 202218:29 0 komentara
Skupština Republike Sjeverne Makedonije

U Skupštini Republike Sjeverne Makedonije po prvi put u svojoj historiji održana je Komemorativna sjednica povodom obilježavanja "11. jula - Dan sjećanja na genocid u Srebrenici". Prisutnima su bili podijeljeni Cvijetovi Srebrenice, a u skupštinskoj sali bio je postavljen baner sa motivima genocida Srebrenice.

Sjednicom je predsjedavao jedan od inicijatora za njeno održavanje narodni poslanik Zećir Ramčilović, a na kojoj su prisustvovali najveći državni zvaničnici.

Na komemoraciji nakon odavanja pošte nevino ubijenim žrtvama svoje obraćanje su imali predsjednik Skupštine RS Makedonije Talat Džaferi, prvi zamjenik predsjednika Vlade RS Makedonije Artan Grubi, poslanici u Parlamentu Sanela Škrijelj i Zećir Ramčilović, u ime kabineta premijera Vlade, Vladimir Pivovarov, zamjenik direktor Agencije za ostvarivanje prava zajednica Dželal Hodžić, te u ime bošnjačkih nevladinih organizacija obratila se Mersiha Smailović.

Svi govornici su imali jednu bitnu zajedničku poruku mira, da se u ovim senzitivnim trenucima smire tenzije, jer upravo govor mržnje vodi ka djelima iz mržnje, a genocid u Srebrenici mora biti opomena svim ljudima svijeta, a da su kompromis i dijalog najbolje sredstvo za mir i prosperitet, te da se nikada i nikome ne ponovi Srebrenica!

Predsjednik Skupštine Talat Džaferi je istakao da je “11. juli – Dan sjećanja na Genocid u Srebrenici nas opominje da se osvijestimo i da zaustavimo zlo koje prijeti da napravi ireverzibilnu štetu od koje nikad više se ne možemo oporaviti i biti ljudi, susjedi, prijatelji, saradnici…”

Zamjenik predsjednika Vlade RS Makedonije Artan Grubi je rekao: “Da li je lahko da se nastavi put sa ovim bolom na plećima? Uopšte nije lahko. Dali je lahko da se oprosti? Ovo je još teže. A, dali treba da se ponove ovakve slike zločina? Nikad! Zato ne možemo da živimo u vječnom neprijateljstvu, moramo skupiti snage, da pružimo ruku pomirenja, a se borimo protiv destruktivnih ideologija, predrasuda i omraze, zajedno da radimo za bolju budućnost na sigurnim temeljima mira”.

Predsedavajući sjednice Zećir Ramčilović je istakao značaj ovog po njemu historijskog događaja koji se po prvi put organizuje u Skupštini. U svom govoru pored ostalog je rekao:

“Još su svježa sjećanja na genocid u Srebrenici, još su žive supruge ubijenih ‘životnih saputnika’, odnosno onih koji su trebali to biti, još su žive majke ubijenih sinova… Žive su, dio njih smirene jer imaju gdje da puste svoju suzu! Žive su, ali dio njih još traži svoje najmilije da bi im pronašli i zakopali kosti i nakon 27 godina od izvršenog genocida u Srebrenici i okolini. Svi smo na ovom svijetu gosti, i majke Srebrenice će napustiti ovaj svijet, ali mi kao što to radimo danas, nastavićemo da se sjećamo na nevino ubijene. Naša ljudska i civilizacijska obaveza je da stvorimo kulturu sjećanja na tragične događaje iz historije, naša ljudska i civilizacijska obaveza je da osudimo svako zlo, svaki genocid. Budimo jedinstveni protiv svake agresije, protiv svakog zločina, samo tako možemo djelovati preventivno i spriječiti da se nikada nikom i nigdje ne ponovi Srebrenica! Na kraju želim izraziti iskreno suosjećanje majkama i porodicama nevino ubijenih ljudi. Ggrađani RSM kako danas, tako i u budućnosti ce uvijek suosjećati sa vašom tugom!”

Skupština Republike Sjeverne Makedonije sa svojom deklaracijom iz 2010 g., se obavezala da obilježava “11. juli – Dan sjećanja na genocid u Srebrenici”, ali tek prvo obilježavanje se desilo 2017 g., kada je komemoraciji u Potočarima prisustvovala državama parlamentarna delegacija koju je predvodio Zećir Ramčilović, nakon čega svake godine u Skupštini se obilježava ovaj dan, saopšteno je iz Skupštine Republike Sjeverne Makedonije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!