U Mostaru “Black Friday” nije iznad državnog praznika, sutra nema shoppinga

Vijesti 24. nov 202220:04 1 komentar

Stiže nam "Black Friday" shopping groznica! Ove godine poklapa se s Danom državnosti. I dok će većina tržnih centara u Sarajevu raditi, mostarske trgovine zbog najavljenih inspekcijskih kontrola neće. Stoga se dan velikih snižavanja cijen pomjera na dan prije ili poslije, a pojedine trgovine imaju i "crnu sedmicu" ("Black Week").

Zbog neradnog dana u butiku Amine Une Keskin “Black Friday” sniženja u petak neće biti. Neće slijediti ni praksu tržnih centara koji su se odlučili na “Black Saturday”.

“Saturday day, ja to neću praviti. Nigdje u svijetu se to ne pravi, postoji samo ‘Black Friday’, nama je zapalo da je tad neradni dan i mislim da to treba da poštujemo”, rekla nam je Amina Una Keskin, vlasnica butika 99.

Stoga su, kaže, od početka sedmice u radnji aktuelni popusti, kako bi se kupci ispoštovali.

“S obzirom na to da je petak neradni dan i da ne propuštaju ‘Black Friday’ ja sam odlučila da kroz cijelu sedmicu krenem s tim nekim popustom, čisto da zadovoljim potrebe mušterija. Siti smo sniženja od 10 do 20 posto i mislim da je to vid ismijavanja kupaca, ja iskreno dajem popuste i do 70-80 posto”, dodala je Keskin.

Za građane je to “produženi Black Friday”, jer pojedine radnje uvele su “Black Week”, pa cijelu sedmicu imaju mogućnost kupovati po sniženim cijenama.

“To je opravdavajuće, državni je praznik”, “Lično to podržavam, te marketinške gluposti koje Zapad nalaže nisu baš pozitivne”, “Treba odmoriti jedan dan, kad odmaraju djeca da i mi odomorimo”, kazali su nam građani Mostara.

“Black Friday” kod nas je poznat po velikim redovima u tržnim centrima, ali ne i veliki popustima smatraju građani. Uprkos tome, koriste onoliko koliko im se ponudi. Svaka marka je, kažu, vrijedna.

“Ima dosta popusta, ima cijena, sad da je to ko u Americi, nije, ne sviđa mi se što se spusti tek 10-20 posto, ako već spuštaš spusti konkretno”, “Čekam ‘Crni petak’, jer sam student, pa želim da kupim nešto po jeftinijoj cijeni”, “Ne koristim sniženja”, “Nisam nikad, nije me puno interesovalo”, stava su građani.

A da li će svi centri i poslovni objekti poštivati pravila državnog praznika, kontrolisat će timovi gradske inspekcijske službe. Kazne za nepoštivanje kreću se od 2.000 KM do 10.000 KM za pravna lica,a za fizička od 500 KM do 1.200 KM.

“Pravovremeno pozivamo sve poslovne subjekte iz oblasti trgovine čiji rad podliježe predmetnom ograničenju, da svoje poslovanje prilagode toj činjenici, i da navedenog dana ne budu zatečeni u obavljanju poslovnih djelatnosti, kako ne bi bili prekršajno sankcionirani. Iste upozoravamo na zaprijećene kazne zatjecanja u prekršaju, sukladno Zakonu o unutrašnjoj trgovini”, naveli su iz Inspekcijske službe Grada Mostara.

Za to vrijeme u drugim većim bh. gradovima poput Sarajeva, Tuzle i Banjaluke, “Crni petak” je iznad državnog praznika, jer će većina radnji i tržnih cenatara raditi sasvim normalno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare