U Mostaru prikupljaju pomoć za Ukrajinu: Naše malo, negdje je sada puno

Dom zdravlja Mostar, završio je akciju prikupljanja medicinske opreme i lijekova za pomoć Ukrajini. Akciji su se odazvale sve zdravstvene ustanove s područja Mostara, medicinski radnici, privatna preduzeća i građani.

S paketima i kesama punim lijekova građani Mostara posljednja tri dana pristižu u skladište Doma zdravlja. Izbjegavajući kamere, ostavljaju pomoć za koju se nadaju da će nekom olakšati ili spasiti život. Svima njima zajedničko je jedno, želja da pomognu, a veliki doprinos dali su i sami medicinski radnici, koji su pojedinačno donosili pakete.

“Odazvali smo se da činimo dobro. Donirali smo najjače antibiotike, sirupe za djecu i sanitetski zavojni materijal”, kazala je Dijana Mišić, medicinska radnica.

Riječ je o drugoj pomoći Doma zdravlja za Ukrajinu. Prva je upućena prije nekoliko dana, preko ukrajinskog svećenika koji je otputovao nazad u Ukrajinu , nako što je u Međugorje dovezao dvije porodice. Povratnu informaciju o tome da li je pomoć dostavljena još uvijek nisu dobili. Nadaju se da će druga pomoć stići nešto brže do onih kojima je neophodna.

“Toplo nam je svima oko srca kad vidimo da ljudi stvarno žele pomoći, samo su tražili kanal putem kojeg bi pomogli. Odaziv je bio jako dobar, odazvale su se sve zdravstvene institucije iz Mostara, Domovi zdravlja iz našeg kantona, obični ljudi, naši zaposlenici, zaposlenici koji su privatno kupili što su mislili da treba i donijeli”, kazala je Kristina Bevanda, direktorica Doma zdravlja Mostar.

Naše malo, negdje je sada puno, poručuju. Iako je mala vrlo je značajna i vrijedna donacija koju su Mostarci prikupili punog srca jer suosjećaju sa ljudima koji su pogođeni ratnim dejstvima a koja su i sami preživjeli.

“Potpuno smo svjesni činjenice da je to malo i nedostatno za njihove potrebe, ali smatramo da im je važna poruka sa mediterana da ih razumijemo, da suosjećamo s njima i da ih podržavamo”, kazao je Edin Kapetanović, direktor Doma zdravlja Stari Grad.

Novčane donacije, hrana i odjeća nisu bili dio ove akcije. Prikupljala se isključivo medicinska oprema i lijekovi koji su u ovom trenutku najpotrebniji pacijentima u Ukrajini.

Hirurška oprema, lijekovi, gaze, infuzije, lijekovi protiv bolova – sve to spremno je za slanje u centralno skladište u Sarajevo odakle će konvoji narednih dana krenuti za Ukrajinu kojoj će ova pomoć biti isporučena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad